Георг Спартански: Не може една малка група да тероризира цялото общество, толерирана от нашето безразличие

Мисия

10-08-2023, 11:47

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

300 – 400 000 лв. годишно разходва община Плевен за възстановяване на щетите от вандалски прояви, заяви кметът

300 – 400 000 лв. годишно разходва община Плевен за възстановяване на щетите от вандалски прояви. Това са пари, буквално хвърлени на бунището, казва в интервю за телевизия „България Он Еър“ кметът на Плевен Георг Спартански.

Часове преди  участието му на живо в предаването "Директно", жертва на вандалски акт стана художествена галерия в Плевен. Тепърва общината ще прави оценка на щетите. Каскада от подобни прояви през последните месеци се наблюдава в цялата страна, коментира кметът на Плевен.

"Не може една малка група да тероризира цялото общество, толерирана от нашето безразличие и липса на готовност да изразим гражданска позиция активно. Не на последно място, полицията следва да си влезе в правомощията по един категоричен начин, за да може да респектира и в голяма степен да извършва превенция на такива склонности към вандализъм, които струват скъпо на българските общини", заяви в ефира на „България Он Еър“ Георг Спартански.

"Проблемът е в това, че пешеходни двойки патрули, аз лично не съм виждал от десетилетия. А когато липсва физическото присъствие на полицията, която да респектира евентуалните извършители на такива прояви, особено в тъмните часове на денонощието, когато традиционно такива актове на вандализъм се извършват“, споделя кметът на Плевен.

В централната градска част вече извършват обходи съвместни екипи на полицията и общинския инспекторат. Мерките водят до осезаем ефект.

"Нямаме илюзията, че за две седмици ще изкореним вандалските прояви. Те са следствие на цялостното състояние на обществото", казва кметът на Плевен и допълва: "Принудени сме да реагираме постфактум, да плащаме за щети или да търсим от заловените извършители чрез видеонаблюдението възстановяване на средствата“.

Видеонаблюдението, което поставят общините значително помага, за установяване на извършителите, но няма българска община, която може да си позволи да постави видеонаблюдение на всяка пейка, контейнер, паметник, на всяко публично място.

"Ако разчитаме само на камерите, без гражданско съдействие, без активната гражданска позиция, ако мислим, че само с усилията на общинския инспекторат и с недостатъчните усилия на националната полиция – няма как да се случи", коментира Георг Спартански. Полицията е затрупана с работа по тежки престъпления, а упражняването на административно-наказателен контрол в първата му фаза – съставяне на административни актове на нарушителите, отнема много сили и време.

Защо кметовете от години апелират за създаване на общинска полиция и защо не работят действащите сега разпоредби – вижте в интервюто на Георг Спартански, кмет на община Плевен, в ефира на телевизия „България Он Еър“.