БНТ ще излъчи Световното първенство по лека атлетика в Будапеща

Спорт

18-08-2023, 07:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Обществената телевизия ще излъчи над 40 часа от световното първенство по лека атлетика в Будапеща

Българската национална телевизия продължава традицията да излъчва най-голямото събитие в „Царицата на спортовете“ – световното първенство. Будапеща приема над 2100 състезатели от 202 държави за атлетическото шоу, което ще се проведе от 19 до 27 август. Шампионатът в унгарската столица ще отбележи 40-годишнината на световните първенства, които почти без прекъсване БНТ е показвала пряко на телевизионните зрители в България.

Трима ще бъдат българските представители, които успяха да преминат сложната система за участие в първенството. Милица Мирчева стартира на второ поредно световно в маратона, като амбицията ѝ е да подобри постижението си от миналата година – 15. място. Божидар Саръбоюков заминава в Будапеща само 10 дни, след като спечели сребърен медал в скока на дължина от европейския шампионат за юноши с отличния резултат 8.22 м, който го нарежда сред най-добрите европейски състезатели в тази дисциплина. 19-годишният юноша получи специална покана от Световната атлетика за участие в първенството. Тихомир Иванов ще се опита за втори път да достигне до финалите в скока на височина след Лондон през 2017 г.

Атлетиката е подготвила изключително шоу за своите почитатели. От началото на годината бяха подобрени 9 световни рекорда в официалните дисциплини в зала и на открито, като повечето от притежателите им ще стартират в Будапеща. Арманд Дуплантис и Фейт Кипиегон се очаква да бъдат големите звезди на шампионата. Шведът Дуплантис постави шестия световен рекорд в кариерата си – 6.22 м в Клермон-Феран /Франция/ през февруари, и сега е амбициран да гони нов върхов резултат. Кенийката Кипиегон коригира рекордите на 1500 м и 5000 м и ще гони дубъл и в двете дисциплини, където ще има сериозна конкуренция от страна на етиопските бегачки. Исторически шести златен медал на 100 м ще се опита да спечели звездата в спринта Шели-Ан Фрейзър-Прайс, а ако успее, атлетката от Ямайка ще се изравни с легендата Сергей Бубка в класацията на атлетите с най-много медали от една индивидуална дисциплина. При мъжете поне 10 са реалните претенденти за златото в късия спринт, сред тях е и шампионът от миналогодишния шампионат Фред Кърли /САЩ/. Пистата на новопостроения Национален атлетически център в Будапеща е изключително бърза, което предвещава силни резултати и дава надежди за още рекорди.

Българската национална телевизия ще излъчи повече от 40 часа от световното първенство по лека атлетика. Повечето стартове ще бъдат предавани пряко в ефира на спортно-развлекателния канал БНТ 3, а най-интересните финали ще бъдат и по БНТ 1.