Енергиен експерт: Сами не можем да построим АЕЦ "Белене” по никакъв начин

Новините

23-08-2023, 13:04

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По думите на Иван Хиновски 300-400 000 лева на година струва охрана, съхраняване и технически услуги на оборудването

Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма решение за сделка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за АЕЦ "Белене" на Украйна. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS. Думите му са по повод твърдението на президента на България (2002-2012 г.) Георги Първанов, че сме харизали реакторите на Украйна.

Припомняме, че вчера Володимир Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях.

"Няма стартирани същински преговори, разговорите са за продажба. За мен това е един от най-добрите ходове в българската енергетика, защото по всичко изглеждаше, че щеше да се стигне до нарязване на това оборудване на скрап", каза Хиновски и допълни: "Това беше най-вероятният изход според моите анализи, защото губим партньорство с "Росатом", понеже такава е геополитическата обстановка. Губим партньори в лицето на големите руски специализирани организации като главния проектант, главния научен ръководител... Ние оставахме сами. Ние сами не можем да построим "Белене" по никакъв начин."

По думите му 300-400 000 лева на година струва охрана, съхраняване и технически услуги на оборудването.

"През 2015 г. го получихме. Вече осем години изплащаме средствата за съхранение. Това обаче е само ядреният остров, не цялото оборудване, 15% от бюджета на бъдещ проект. Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на обема, главни тръбопроводи. Цената му е около 600 млн., а 5-6 млрд. е целият бюджет. Има discount rate, цената сега е по-ниска, защото е остаряло, дори да не е използвано. Стойността на ядрените съоръжения обаче расте. България е платила около 1,2 млрд. евро за реакторите", разкри Хиновски.