НБЛ с нов формат – разделя се на две шестици

Новините

24-08-2023, 13:03

Снимка:

plevenutre.bg, архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Първите два етапа остават същите и всеки ще играе срещу всеки на разменено гостуване

Националната баскетболна лига на България ще има нов формат, който влиза в сила от сезон 2023/24, съобщи BGbasket.com. Причината за промяната е увеличаването на броя на отборите до 12 с включването в елита на Миньор 2015.

Първите два етапа ще се играят, както досега, като в тях тимовете ще се срещнат всеки срещу всеки на разменено гостуване. За разлика от последните сезони обаче, вече няма да има трето завъртане, решиха клубовете. Вместо това отборите ще бъдат разделени на две шестици спрямо класирането си до момента. В шестиците всеки ще изиграе по още десет мача срещу останалите – по пет като домакин и гост, като тези двубои ще определят и крайното класиране преди плейофите.

Във фазата на елиминациите ще участват отборите от първата шестица, както и завършилите на челните две места във втората, които ще влязат в плейофите като седми и осми тим. Не е планирано да има изпадащи.

При плейофите форматът се запазва, като на четвъртфиналите и в серията за третото място отново ще се играе до две победи от три мача. Полуфиналите и финалът пък остават във формат три от пет.