500 първокурсници ще стартират новата учебна година в МУ-Плевен

Мисия

07-09-2023, 17:49

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това ще се случи с полагане на академична клетва

На 11 септември, понеделник, 2023 г. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще посрещне над 500 студенти-първокурсници, приети за обучение в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

На 11 септември за 49-ти път МУ-Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година от 10:00 ч, в зала „Магнум“ на Втора клинична база. На старта на новата учебна година към новоприетите студенти ще се обърне ректорът на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав към новите колеги ще отправи Председателят на Студентски съвет – стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на първокурсника, приет с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2023 - Мария Тодорова, специалност „Медицина“, която е възпитаник на СУ „Иван Вазов“.

В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Финален музикален поздрав за студенти, преподаватели и гости ще поднесат младите таланти от град Плевен – Стефани Славчева и Марина Бадева. Техен вокален педагог е Анелия Дечева, ръководител на Общинска хорова формация „Гена Димитрова“. Младите солистки са носители на множество престижни награди от национални и международни конкурси.

След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на медицинския колеж. На 11 септември 2023 г. от 13:00 ч в МУ-Плевен ще стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.