Пенсионерка от Плевен прехвърли имотите си на жители на "Факултета" и почина при неясни обстоятелства

Крими

08-09-2023, 22:35

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Жената е била тормозена от гледачите си - бутнали я по стълбите и й давали хапчета, от които спяла, твърди неин наемател

Гинка Иванова и Димитър Ташев се сдобиват с четири от апартаментите на пенсионерка от Плевен. По документи жилищата са прехвърлени с договор за издръжка и гледане в един и същи ден при един и същи нотариус, с пълномощни с пръстов отпечатък, който не е ясно дали е на възрастната жена. Освен четири апартамента в София, пенсионираната лекарка Нанка Калчева е имала и два в Плевен, съобщава Нова тв. Отделно е притежавала земи, гори и над 100 000 лв. в банковата си сметка. В началото на пандемията възрастната жена е блъсната по стълби от неизвестен човек, разказва единият от наемателите, който е и ключов свидетел по делата.

"В "Ботунец" ѝ се обаждат наемателите и я викат, че ѝ дължали пари, за да ѝ дадат част от сумата. Някакъв господин ѝ се обажда, откарва я с кола в "Ботунец", след което той я зарязва и някой я бута по стълбите, а тя пада. Това за мен е криминален сюжет с предварително подготвен сценарий”, споделя Десислав Крумов пред Нова тв.

Възрастната жена е приета в травматологията на "Пирогов". Имала само един племенник, с когото се виждали рядко. Когато разбира, че Нанка Калчева живее сама, вече уволнената от болницата санитарка Мария Илиева ѝ предлага, след като бъде изписана, да я вземе в жилището си и да се грижи за нея. Хвали се и че се грижи за майката на бивш министър на здравеопазването.

След като се уверява, че има 6 апартамента, на 10 март 2020 г. санитарката взима възрастната жена в дома си в столичния квартал "Обеля". Според познати на пенсионерката грижата обаче трае кратко и потвърждават това и в съда.

"Тя се оплакваше, че като била в този апартамент, са ѝ давали хапчета, с които да може да спи. Според мен те са ѝ давали и други опиати, за да не може да знае какво върши. В някои от разговорите беше неадекватна и беше много сънлива”, споделя наемателят на починалата жена.

Приятелка на Нанка Калчева, която също е свидетелствала по делата, казва, че пенсионерката ѝ споделяла, че гледачите не ѝ дават нейните лекарства. "Дават ми една голяма таблетка и веднага вода. Не можела да не я глътне, защото те стояли там. Тя не смееше да каже къде се намира. Те не ѝ позволяваха. И телефона ѝ взимаха така както говори с мен", продължава разказа си жената.

Заради липсата на адекватна грижа здравословното състояние на Нанка Калчева се влошава, показват експертизите по делата. На 26 март - две седмици след като я взима в дома си, близки на санитарката викат помощник-нотариус, който заверява пълномощни, с които да могат да се разпореждат с имотите на пенсионерката. Вместо с подпис, пълномощните са заверени с пръстов отпечатък, въпреки че всички експертизи по делата показват, че пенсионерката е можела да пише и да се подписва сама до последно. Това обясни  Светла Костенска, която е адвокат на единствения племенник на Нанка Калчева, който се опитва да си върне жилищата, които му се полагат по наследство. "Според свидетелските показания на помощник-нотариуса  Нанка Калчева не е могла да се разписва или да си изпише имената. На няколко пъти е пробвал, но не е могла, затова прибягва към поставянето на пръстовите отпечатъци. Вещите лица графолози  установяват, че тя по безспорен начин е могла да се подписва и да си изписва имената. Нямало е недъг, нито тремор, тъй като и съдебно-медицинската експертиза го установява. Няма подобно заболяване, което да налага поставянето на пръстов отпечатък”, казва юристът.

Ден след като документите за прехвърляне на апартаментите са готови, съсед подава сигнал на телефон 112, че Нанка Калчева вика за помощ от жилището на санитарката. "Патрул отива на място, за да установи каква е причината възрастната жена да стене и да вика за помощ. И тя, дали е под страх, или каква е причината, просто казала, че е паднала", допълва Светла Костенска.

Наемателят на Нанка Калчева Десислав Крумов подава сигнал до МВР, че се готвят да вземат апартаментите ѝ. Полицаи изземват оригиналите на документите, с които могат да се изповядват сделки. Въпреки това на 5 май 2020 г. четирите жилища в София са прехвърлени с договор за издръжка и гледане при същия нотариус, от когото са заверени и пълномощните.

9 дни след като жилищата са прехвърлени, Нанка Калчева умира. Причината за смъртта не е ясна. Доктор от траурна агенция, когото гледачите викат, пише, че е имала счупени ребра. "Причината за смъртта не стана ясна, тъй като ексхумацията беше направена в много късен етап - година и половина след като тя е починала. Съответно от останките ѝ не са могли да вземат никакъв материал, за да се стигне до едно категорично заключение”, казва адвокатът. По същата причина  не може да се установи и на кого е пръстовият отпечатък на пълномощните, с които са прехвърлени апартаментите. Новата собственичка на две от жилищата на вече починалата пенсионерка се казва Гинка Иванова. В едното живее тя, другото го е препродала.

Гинка работи като хигиенист във фармацевтична фирма в София. Хващат я преди началото на работния ден. Когато вижда камерата на Нова тв, тя тръгва да бяга. След това се заключва в тоалетна на бензиностанция и не излиза около 40 минути. Управителката на бензиностанцията се принуждава да извика СОТ. Когато екипът пристига, Гинка Иванова излиза от тоалетната, дегизирана с чувал за боклук на главата.

Другите два апартамента на възрастната жена са прехвърлени на Димитър Ташев от кв. „Факултета”, който има множество криминални регистрации. "Мария Илиева споменава, че Нанка Калчева не е познавала Димитър Ташев преди 26 март, както и Гинка Иванова. Впоследствие са се запознали. Всеки един твърди, че я е гледал, но не става ясно в образуваните съдебни производства кой наистина я е гледал и каква е причината тя да прехвърли имотите си срещу издръжка и гледане, като не е получила това гледане и издръжка”, казва адвокат Костенска.

Защо апартаментите са прехвърлени на Гинка Иванова и Димитър Ташев, пред съда вече бившата санитарка Мария Илиева дава различни обяснения. В началото и пред телевизията твърдяла, че новите собственици на жилищата са ѝ братовчеди, но не помнела имената им.

Три години след първото разследване по случая има решение на съда на първа инстанция, според което договорите между вече покойната пенсионерка и гледачите ѝ са обявени за недействителни.

Вижте повече във видеото: