Атрактивна демонстрация на пожарната в центъра на Плевен (Снимки)

Животът

12-09-2023, 10:40

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Занятието бе наблюдавано от представители на областна администрация, община Плевен, ученици от училища в града и граждани

На паркинга пред Община Плевен служители от РДПБЗН – Плевен организираха демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортни произшествия. Ситуацията на пътен инцидент се разигра при определен сценарий, с участието на всички служби, които реагират на действителни пътни инциденти. Проиграването възпроизвежда факти и обстоятелства на реално настъпила катастрофа.

В демонстрацията участваха екипи на районната служба пожарна безопасност в Плевен, медици от Спешна помощ и доброволци към Български червен кръст в областния град. Целта на занятието бе синхронизиране на действията и координация на екипите при тежък пътен инцидент.

Занятието бе наблюдавано от представители на областна администрация, община Плевен, ученици от училища в града и граждани. Присъстващите станаха свидетели на сблъсък между два леки автомобила, с нанесени значителни материални щети и пострадали хора. След получения сигнал на спешния ЕЕН 112 дежурните служители от пожарна безопасност, полицията и Центъра за спешна медицинска помощ пристигнаха на мястото на катастрофата. При огледа установиха пострадали и в двата автомобила. Ранените бяха заклещени в огънатите ламарини и това наложи намесата на органите на „Пожарна безопасност и защита на населението „ – Плевен. Служителите извършиха аварийно-спасителни действия за изваждане на пострадалите от преводните средства чрез използване на хидравличен комплект за рязане и разпъване. Наложи се разрязване на предното и странично стъкло на единия автомобил с машина. Непосредствено и в синхрон работиха и спешните медици.  Пострадалите бяха настанени на носилки и транспортирани до болнични заведения.

След края на занятието ударените автомобили бяха вдигнати, за да се освободи пътното платно и да бъде измито от разляло се гориво и масла.

Демонстративното занятие е изключително актуално, защото тежки пътнотранспортни инциденти се случват ежедневно, а понякога подвигът на тези, които се борят, за да спасят човешки животи остава в страни от общественото внимание.

Днес от 11:30 часа в двора на пожарната служба в Плевен на улица „Св. Св. Кирил и Методий“ комисар Атанасов прочете заповедите за награждаване и връчи отличията на служителите. По случай предстоящия празник са наградени 31 служители от плевенската дирекция за постигнати високи резултати и съществен принос при изпълнение на служебните задължения.

В навечерието на професионалния празник директорът комисар Станислав Атанасов благодари на колегите си и пожела за бъдат здрави и да запазят професионализма, смелостта и човешкото отношение, което проявяват в натовареното ежедневие. „Горд съм, че в плевенската дирекция служат изключително отговорни и самоотвержени хора, доказали във времето, че няма ситуация, с която не могат да се справят.“