Национална телефонна линия ще приема сигнали за изборни нарушения

Новините

27-09-2023, 12:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Двата канала за информация започват да работят от петък, 29 септември

На телефон 02/90 112 98 и електронен адрес [email protected] Министерството на вътрешните работи (МВР) ще събира сигнали за изборни нарушения. Двата канала за информация започват да работят от петък, 29 септември т.г., когато официално стартира кампанията за местния вот, обяви премиерът акад. Николай Денков преди днешното заседание на правителството.

Той призова гражданите да изпращат сигнали: „Нека заедно този път да пресечем всички изборни нарушения. Разчитаме на вас!“ „Задача на всички институции, включително и на Министерския съвет, е да осигурят честни и прозрачни избори. За да успеем, имаме нужда от съдействието на българските граждани“, заяви още министър-председателят.

Вече е създадено звено, обединяващо усилията на МВР, Главна прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност“. Чрез националната телефонна линия и имейл адреса на МВР всички граждани могат да информират за нарушения, свързани с местния вот. Сигнали ще приемат и всички областни дирекции на МВР. „Веднага ще се отзоваваме и ще направим всичко, което зависи от институциите, за да гарантираме честността на изборите“, увери акад. Денков.

Нов момент при тези избори е разработеното специализирано приложение - Географска информационна система „Изборни процеси“. В него структурите на МВР ще могат да въвеждат данни в реално време. Пространственото онагледяване на проблемните места в страната ще подпомогне вземането на своевременни управленски решения за оптимално разпределяне на полицейските сили с цел ефективно противодействие на престъпленията против правото на гражданите да направят своя свободен избор.