Районна прокуратура - Плевен предаде на съд четирима мъже за трафик на мигранти

Крими

27-09-2023, 15:42

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предстои Районен съд - Плевен да насрочи разпоредително заседание по делото

Районна прокуратура - Плевен внесе за разглеждане в Районен съд - Плевен обвинителен акт срещу М.М., на 29 години, К.К., на 30 години, Ю.Л., на 21 години и Д.Д., на 27 години. Същите са обвинени в това, че на 03.02.2023 г. в землището на с. Горни Дъбник, обл. Плевен, на път I-3 Бяла - Ботевград, като членове на група, чрез използване на моторни превозни средства - три леки автомобила с българска регистрация, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали повече от едно лице да преминат в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, а именно тринадесет чужди граждани от Ислямско емирство Афганистан - престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т. 2 и т.5. във вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

При проведеното разследване са извършени разпити на свидетели, огледи, изготвени са съответни експертизи, приобщени са множество веществени доказателства.

Предстои Районен съд - Плевен да насрочи разпоредително заседание по делото.

За този вид престъпления законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. В тези случаи се предвижда и превозното средство, чрез което е извършено престъплението, да бъде отнето в полза на държавата, ако то принадлежи на дееца.

К.К. и Д.Д. са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на М.М. и Ю.Л. е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на по 500 лева.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.