Успешно приключи поредния археологически сезон край плевенското село Сухаче

Животът

28-09-2023, 07:10

Снимка:

Община Червен бряг

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ценна сребърна монета бе открита във Вила Рустика

Успешно приключи поредния археологически сезон в землището на с. Сухаче, в района на откритата там римска Вила Рустика.

Благодарение на целевите средства, отпуснати за първи път от Министерството на културата, както и с финансовата подкрепа на Община- Червен бряг, тази година археолозите бяха на терена цял месец. „Намерените нови артефакти допринесоха за изясняване на функционалната същност на целия комплекс на това феодално имение” – категоричен е ръководителят на археологическата експедиция д-р Веселин Хаджиангелов. Само за този сезон са документирани над 30 колективни находки на бронзови монети от 4-ти век /от типа Константин и синове/, повечето от тях с нисък номинал, които са доказателство за наличието на оживени търговски връзки. Най-ценната находка обаче е откритият сребърен денар от средата на 3-ти век на Император Александър Север. Любопитното е, че монетата почти не е функционирала, „сякаш току що е изсечена” – допълва Хаджиангелов. Тази година обект на проучванията бе западната част на сграда, която се предполага че е била обществен склад, предназначен за съхнене на готовата грънчарска продукция. Тя е била с големи вътрешни входове, масивен керемиден покрив и дълъг навес от север. Сградата кореспондира с основаната жилищна сграда на вилата и се датира 4-ти век.

Археологическите разкопки в м. „Селището” в село Сухаче са с десетилетна предистория. Пръв подема инициативата за проучване на червенобрежкия край известният траколог проф. Александър Фол. Много български изследователи и родолюбци продължават това дело.

На този принцип е основана и фондация „Арете – Фол”, финансирала голяма част от археологическите разкопки, свързани с проучването на тази вила. Така с времето обектът се превръща в полигон за студентски и научни практики по археология.

В резултат на проведените мероприятия са разкрити културно-исторически находки от римската епоха като с особено значение е поземленото имение на римския легионер Марк Аврелий Велико от 236 г след н.е. - Вила рустика от III век, пещи за керамични изделия от II век, основи и зидове на други постройки, каменни и керамични съдове.

Първите сондажи от стопанската сграда бяха направени още преди 3 години, от съвместни екипи от Историческия музей в София и студенти от Университет по библиотекознание и информационни технологии. Благодарение на съдействието на Община – Червен бряг тогава успяват да изчистят терена от храсти и дървета и да го обособят като археологическа зона. Сега, след като вече е доказано, че районът е пълен с обекти, със сериозни културни пластове, които крият многоженство интересни структури и артефакти вече се мисли в посока за развитие на културния туризъм в този район.

Д-р Хаджиангелов се надява за около две години напълно да се изясни въпроса с вилата и в бъдеще да се кандидатства по европейски програми, за да се превърне мястото в атрактивен туристически обект. „В него е възможно не само да бъдат експонират оригиналните структури, но да се възстанови тази вила наново със способите и начините, строени тогава.” – допълни археологът.

Вече има и готов идеен проект, съвместно с Регионалния исторически музей в Плевен, за представяне на археологията и културното наследство на целия плевенски край, като Сухаче бъде обособена част от него.