Александър Николов: Не са ми необходими 100 дни за да чакам да започна работа. Започваме с екипа веднага!

Новините

09-10-2023, 15:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Не са ми необходими 100 дни за да чакам да започна работа. Започваме с екипа веднага. Това заяви Александър Николов, кандидат за кмет на Плевен по време на пресконференция, днес в Пресклуба на БТА в Плевен. Николов изрази и възмущението си от изказването на лидер от управляващите. „Един от лидерите на не сглобката заплаши публично, че Плевен няма да получи помощ от правителството, ако не бъде избран съответния кандидат за кмет. Днес очаквам да чуя от другата част на не сглобката, че Плевен ще си остане без вода и ще продължи да е на воден режим, ако не се гласува за техния кандидат“. Александър Николов  обвини управниците в рекет и потъпкване на демокрацията и свободната воля на гражданите. „Говорим за европейска България, а някои искат да стоим в годините на безвластието“, възмути се той. Според него подобни изявления имали за цел да стреснат избирателите и да прикрият немощното управление в общината. 

Реалността е различна. „Решението на проблема с водата в Плевен е с намиране на алтернативен източник и подмяна на водопреносната мрежа. До момента общината не е направила нищо. Вече проблемът трябва да се решава от ВиК дружествата и МРРБ. „В контакт съм министерството и най-отговорно заявявам, че във всяко едно мое качество ще работя за това“, обясни Николов.

Той се обърна към опонентите си в предизборната кампания и напомни, че още в началото е призовал за сблъсък на идеи и политики, но продължаваме да сме свидетели на слухове и манипулации. „Няма да се уморя да повтарям, че съм роден и израснал в Плевен, че моят баща е един от тези, които са допринесли много за развитието на нашия град. Всякакви опити на опоненти да внушат, че нямам нищо общо с града и не съм ангажиран с неговите проблеми и решение, показва само страх.“, заяви Николов. Той предупреди тези, които разпространяват фалшивите новини да се откажат, защото „няма да им се получи“. „Абсурдно е да се твърди, че не съм от Плевен и, че съм обвързан с Румен Петков и ГЕРБ! Натрупал съм професионален и административен опит в София, и съм в родния си град сега, за да работя за него, подчерта Николов. 

Кандидатът за кмет отговори на въпросите какви са взаимоотношенията му с ГЕРБ. „Не се притеснявам да заявя, че съм работил с ГЕРБ и съм участвал в гражданската им квота като народен представител, макар и за изключително кратко време – 3 седмици в 45-то НС и още 1 месец в 46-то НС - за решаване на конкретни теми. Имам свой път на развитие и това е пътят на Плевен. И не съм съгласен община Плевен да се управлява от Кнежа и Червен бряг. Този път е „Алтернативата на гражданите“, заяви той.

Имам пет основни приоритета за Плевен: Подобряване на инфраструктурата нормални улици,квартали със зелени пространства, места за спорт в градската среда, за отдих и култура, европейски спирки за обществения транспорт, осветен град и села. Чистота и бездомни кучета – Дали не е по-добре да имаме общинска фирма, която да се занимава с чистотата на града? Смятам, че ще работи много по-ефективно и ще има сериозен контрол в изпълнението на сметосъбирането. По отношение на бездомните кучета, Николов припомни, че вече е имал няколко срещи и има готова програма с решения. Изграждане на спортни обекти – тук Николов уточни, че Плевен няма нужда от Арена за концерти, както е в цялата страна. Неговата цел е да бъде създадена Спортна зала, която да обслужва всички спортове в Плевен, и която да предлага възможност за спорт и организиране на състезания. Център за инвестиции по модела на Виена. Както и даването на т.нар. зелена карта за инвеститори, предлага още кандидатът за кмет Николов. И допълни, че администрацията е тази, която трябва да е активна и да дава предложения, и решения на инвеститорите. Ревизия на досегашното управление, реорганизация на администрацията и повишаване на административния капацитет е също сред първите неща, които ще направи Николов като кмет. Той допълни, че съвсем скоро ще предложи и възможните решения за справяне с пътните тапи в Плевен.

Николов изнесе и информация, че заради лошо управление община Плевен е единствената, която не е подала нито един проект по Програмата „Развитие на регионите“ за концепции за „Интегрирани териториални инвестиции“, за която срокът за кандидатстване беше на 27 септември. По цялата програма предвидените средства са 2,5 млрд. лева, от които предварително за Плевен и Видин са отделени 21,82 %. От всички големи общини - Видин, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград, само Плевен – не е участвала.

 Това е финансирането за всичко – инфраструктура, градска и между общината, за новата икономическа зона, за новите обществени сгради, включително спортна зала, за енергийна ефективност на жилища и обществени сгради, за транспорти решения за обществения транспорт, за зелени пространства, за образователна инфраструктура, за общински жилища за уязвими групи, за подкрепа на културата, социалната политика и туризма. Това е абсолютно безобразие, резултат от некадърно и самозабравило се управление, заяви Николов. Ще направя ревизия на това управление. Има редица данни за нарушения.

Той подчерта, че има готовност с проекти, за да кандидатства по програмата при отварянето на новия период през февруари 2023 година и община Плевен да получи максимално възможности за развитие, заяви Николов.