Вълнуващо обучение по първа помощ с доц. д-р Петко Стефановски се проведе в СУ "Иван Вазов"

Животът

17-10-2023, 14:07

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Доцентът подробно показа и разясни действията за оказване на първа помощ, като дори даде възможност на учениците да изпробват наученото от срещата

Учениците от 11в клас на СУ "Иван Вазов" имаха възможност да се срещнат с доц. Д-р Петко Стефановски – анестезиолог и бивш възпитаник на училището. По случай Международния ден на анестезиологията – 16 октомври, доц. Стефановски показа на учениците кои три стъпки трябва да приложат, за да окажат първа помощ на човек, останал без сърдечен ритъм. Инициативата се провежда в различни градове, а в нашия град се осъществява с подкрепата на Медицински университет - Плевен. За домакин на открития урок пък бе избрано именно СУ "Иван Вазов", информират от училището на своя сайт.

"Доцентът подробно показа и разясни действията за оказване на първа помощ, като дори даде възможност на учениците да изпробват наученото от срещата. Разбрахме, че има повече от една песен, чийто ритъм се припокрива с необходимия брой притискания за правилно изпълнен сърдечен масаж! Учениците имаха възможност да практикуват и с нея на заден фон върху манекени за сърдечен масаж (CPR), предоставени от Медицинския университет.

След провеждането на урока доц. Петко Стефановски успя да ни отдели време за няколко въпроса и сподели, че практикува своята професия от над 20 години в системата на центровете за спешна помощ. Тринадесет години е бил началник на Спешното отделение, като от четири години работи като анестезиолог в болница „Света Марина“ в Плевен. Спомена, че с удоволствие демонстрира пред ученици как правилно се извършва сърдечен масаж и кога трябва да се предприеме такава интервенция.

Доц. Стефановски разказа, че идеята за реализирането на подобен тип урок идва от самия него и група колеги и приятели. Екипът останал шокиран от броя случаи на хора, загубили живота си само заради незнанието как се извършва CPR. Анестезиологът няколко пъти сподели както на нас, така и на учениците от 11в клас, че за да помогнеш в такава ситуация, са ти необходими просто две ръце.

Радваме се, че и ние – малка част от екипа на училищния вестник, имахме възможност да присъстваме на срещата и да почерпим от опита и знанията на доц. Стефановски. Очакваме следващата подобна среща с нетърпение!", споделиха от СУ "Иван Вазов".