Задържаха 36-годишен за две престъпления, извършени в условията на домашно насилие

Крими

23-10-2023, 13:10

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Пребил бившата си приятелка и я заплашил с убийство

По искане на Районна прокуратура - Плевен, Районен съд - Никопол определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо В.Ц., на 36 години.

Същият е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 11.10.2023 г., в село Искър, обл. Плевен, чрез нанасяне на удари с ръце и крака по цялото тяло причинил на пострадалата лека телесна повреда, като деянието е извършено в условията на домашно насилие - престъпление по чл. 131, ал. 1, т.5а, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

На В.Ц. е предявено и обвинение за това, че на същата дата и място, в условията на домашно насилие, се заканил с убийство спрямо пострадалата, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК.

В хода разследването е установено, че и двете деяния са реализирани след възникнал скандал между В.Ц. и бившата му съжителка, като той ѝ нанесъл побой в центъра на селото. В следствие на нанесените удари на същата е причинен оток в слепоочните областни на главата двустранно, кръвонасядане и охлузвания по различни части на тялото, които увреждания са довели до болка и страдание.

На 18.10.2023 г. с постановление на наблюдаващия делото прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане в РС - Никопол за взимане спрямо него на постоянна мярка „Задържане под стража“.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на обвиняемия, както и че е налице реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие, поради което постанови спрямо него най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване.