Богдан Николов беше удостоен с орден "Стара планина"

Спорт

24-10-2023, 23:22

Снимка:

БФМ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Дългогодишният председател на федерацията ни по мотоциклетизъм беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта

Президентът на Република България Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен почетния президент на БФМ Богдан Николов. Дългогодишният председател на федерацията ни по мотоциклетизъм беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта.

“Вярвам в добрите намерения на президента Румен Радев и уважавам президентската институция. Благодаря за отличието и поднасям благодарности за оценката на работата, която сме свършили през годините като федерация. Трябва обаче да се помисли за спорта от изпълнителната власт, защото изграждането на цялостната политика за спорта идва от нея, а не от президентската институция.", сподели Богдан Николов след получаването на отличието.

Роденият в Плевен Богдан Николов започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г, като животът му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Като състезател кариерата на Николов преминава през всички възможни нива, от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност за периода 1973 – 1992 г. има завоювани общо 16 национални шампионски титли и 5 международни, сред които: Шампион на Източна Европа: 1986 г. (клас 125сс), 1987 г. (клас 250сс) и 1989 г. (клас 250сс); Европейски шампион: 1988 г. (клас 80сс); Световен шампион: 1992 г. – SuperBike-S със заводски отбор и мотоциклет „Дукати“.

През 1994-та година Богдан Николов е избран за председател на Българска федерация по мотоциклетизъм и остава на този пост до ноември 2020 г. (общо 26 години или 6 мандата). Българската федерация по мотоциклетизъм под неговото ръководство е организирала и провела 40 световни и 71 европейски шампионата в дисциплините „Мотокрос“, „СуперМото“ и „Спидуей“.

Богдан Николов е един от основоположниците на Европейския мотоциклетен съюз и почетен член на Управителния му съвет от 2014 г. От създаването му през 2000 г. до 2020 г. е президент и на Балканския мотоциклетен съюз.

След церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ Николов благодари на всички, които са били до него през годините и са му помагали, не само в България, а и в целия свят, за да се развива мотоциклетният спорт.