Втора присъда за нарушаване на политическите права на български граждани в Плевен

Крими

30-10-2023, 09:27

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

До осъдителната присъда се стигна след прецизна работа на служители на Второ РУ – Плевен и Районната прокуратура в Плевен

На 27 октомври служители от Второ РУ – Плевен са провели полицейски действия на територията на село Николаево. Целта е установяване и задържане на лица, извършители на престъпления против политическите права на гражданите.

При обиск по реда на НПК в дамска чанта на 40-годишна, са открити пари и хартиен лист със снимка на мъж с политически надписи за изборите за общински съветници на община Плевен. Жената  и свидетели са разпитани пред съдия от РС – Плевен,  задържана е с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е бързо производство, повдигнато ѝ е обвинение по чл.167 ал. 2 от НК.

На 28 октомври Районен съд - Плевен е постановил да ѝ бъде наложено административно наказание, със сключено споразумение наказание, 11 месеца лишаване от свобода, което е отложено по реда на чл. 66 НК с 3-годишен изпитателен срок ѝ е наложено административно кумулативно наказание 3 години лишаване от право да заема изборна длъжност. Иззетите в хода на бързото производство парични средства в размер на 950 лева са отнети в полза на държавата.