Георг Спартански: Хората са демотивирани от промяната на изборните правила в последния момент

Плевен

30-10-2023, 10:33

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Избирателната активност в Плевен е 37%, което е катастрофално ниско", коментира той

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански остава втори на местния вот.

"На балотаж като на балотаж. С ГЕРБ имаме традиция в това отношение. В предните два избора бях нa балотаж с тях, победата беше за нас", каза Спартански пред БНР.

Той обясни, че има предимство пред опонента си от ГЕРБ заради опита в местното самоуправление.

"Аз съм безпартиен кандидат. Никога не съм членувал в партия. Всеки трябва да е професионалист в работата, която върши. С моя опонент сме в добри, колегиални като кандидати отношения, но вече имаме опит, който не е добър, от управлението на друг лекар от тази партия. Д-р Валентин Христов е отличен специалист и кардиолог, но "докторът" не би могъл да бъде добър в тясната сфера на местното самоуправление. Не е сериозен опонент на професионална основа. Моята професионална квалификация е юридическа и имам опит в местното самоуправление", коментира Спартански. 

"Доктор Христов не може да бъде и доктор, и кмет", отбеляза още Спартански. "Хората искат да бъдеш отдаден и концентиран 24 часа в това, което правиш, а и законът не го допуска категорично", добави той.

"Всеки човек допуска грешка, такива и аз. Безгрешни хора няма. Важното е да се поучаваме от своите грешки и да си даваме сметка за сложния период, в който живеем, в тежък мандат с действащи доста едновременни кризи - пандемия, война, мигранстска криза, енергийна криза, инфлационна криза, пет парламентарни избори и за капак - промяна на изборните правила ден преди вота", каза Спартански.

"Хората са демотивирани от промяната на изборните правила в последния момент. Като юрист, аз съм за това, да бъдат създадени правила, които да бъдат спазвани, защото при нас е дългогодишна традиция в навечерието на всеки вот да се променят правилата. Това демотивира хората, разрушава вярата в изборния процес и вярата на хората, че от тях нещо зависи", посочи Спартански, подчертавайки, че избирателната активност в Плевен е 37%, което според него е катастрофално ниско.