Приключиха снимките на "Без крила" - игрален филм, вдъхновен от истинската история на параолимпиеца Михаил Христов

Плевен Лайф

05-11-2023, 07:30

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лентата ще тръгне първо по фестивали, а догодина се очаква да излезе и у нас на големия екран, най-късно през есента

“Беше изключително сложно да пресъздадем атмосферата на истинско състезание с публика, съдии, асистенти и играчи, междувременно Наум да скача с протези на ръцете” - с това описание режисьорът Ники Илиев разказва за трудностите, докато снима най-новия си филм “Без крила” за параолимпиеца и лекоатлет от Плевен Михаил Христов, станал трикратен шампион на дълъг скок.

Снимките приключиха само преди дни в София, а за да бъдат напълно пресъздадени състезанията, във филма участват и истински параолимпийци, не само актьори, пише "24 часа". В каста е поканен и Иво Карамански, доведеният син на Александър Сано, който губи ръката си след катастрофа.

Идеята за филма е на Башар Рахал, присъствал преди 2-3 години на мотивационна лекция с Михаил Христов. Вдъхновен, той предлага на Ники Илиев да снимат и скоро режисьорът е готов със сценария. Така през февруари заминават за Дубай за първите снимки на “Без крила”. Мястото е избрано нарочно, тъй като именно там Христов печели първия си медал на международно състезание и подобрява европейския рекорд на скок дължина.

Последните сцени вече в София показват Михаил като дете и случването на инцидента.

Без да се чудят, избират Наум Шопов за главната роля, тъй като по думите на Илиев той най-много прилича на лекоатлета, както и заради добрата му спортна форма. Шопов започнал тренировки още през януари, за да успее да се подготви напълно за ролята. Самите Михаил Христов и треньорът му Петър Дачев (в неговата роля влиза Леарт Докле) тренирали Шопов, а параолимпиецът на моменти бил и дубльор на актьора за някои от скоковете, а и за по-сложните сцени. И Христов, и треньорът му участват в лентата, но не играят себе си.

Параолимпиецът бил много развълнуван, когато му казали, че ще правят филм за него. Само на снимките на инцидента не искал да присъства, но за другите сцени нямал проблем, тъй като ги бил преживял, обяснява Ники Илиев.

Тъй като темата на филма го предполага, лентата ще тръгне първо по фестивали, а догодина се очаква да излезе и у нас на големия екран, най-късно през есента.