Условна присъда за плевенчанин, причинил смърт на пътя

Крими

06-11-2023, 19:32

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Обвиняемото лице е с чисто съдебно минало, но е санкциониран многократно за нарушения на правилата за движение по пътищата

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, срещу К.Б., роден 1961 година, от град Плевен.

Той е обвинен в това, че На 12.05.2021 година, около 8:30 часа сутринта, на пътя Бяла - Ботевград, при управление на товарен автомобил, не се съобразил с пътните знаци за ремонт на пътя и ограничение на скоростта до 40 км/ч и движейки се със скорост от около 80 км/ч, не успял да спре навреме и ударил регулиращият движението в този участък Р.Ц., който в следствие на удара починал.

"Обвиняемият е могъл да избегне произшествието, ако се е движел със скорост в рамките на ограничението. Той не е предвиждал настъпването на последиците, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди. Обвиняемото лице е с чисто съдебно минало, но е санкциониран многократно за нарушения на правилата за движение по пътищата", посочват от съда.

"В съдебното заседание подсъдимият е поискал протичане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Той е признал вината си и не е искал да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. Постановена е присъда, с която на подсъдимото лице е наложено наказание в размер на една година и осем месеца лишаване от свобода - условно, с тригодишен изпитателен срок. За една година и осем месеца ще бъде лишен и от правото да управлява МПС", се казва още в прессъобщението на съда.

Разходите по делото са за сметка на подсъдимото лице. Присъдата не е влязла в сила. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Велико Търново, в петнадесетдневен срок, считано от днес.