Смъртта на Стефка Великова и Ферарио Спасов отново повдига въпроси за пътната безопасност

Новините

13-11-2023, 12:51

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След тежките катастрофи през изминалите дни, отнели живота на Стефка Великова, Ферарио Спасов и двама волейболисти, отново възниква въпросът за липсата на контрол на пътя. Кога властите ще се справят с убийците на пътя?

"Това нещо не може да се намали и не може да се предотврати. На този етап и на този жаргонен политически език, при който политиците смятат, че само с наказания и силови мерки могат да направят нещо, няма как да стане", коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

"Аз обичам да говоря с факти. За съжаление, тези, които управляват държавата, не обичат да се срещат с такива хора. Имаме 26 души, загинали в плюс, откакто влезе в сила конфискацията на превозни средства за нарушителите", посочи той. По думите му тази мярка не работи. Иванов продължи: „В миналото редовно правителство автомобилен състезател стана съветник на премиера по пътна безопасност. Друг автомобилен състезател беше съветник на министъра на транспорта. Трети автомобилен състезател застана на върха на пирамидата на Министерството на транспорта. С тези хора не можем да направим нищо положително, те не разбират от тази тематика и бягат от нея по най-лесния начин - санкции, санкции, санкции".

"Аз пък вярвам, че има какво да се направи”, заяви бившият началник на КАТ-София Тенчо Тенев. Той каза още: "Има конкретни стъпки, които можем да направим в това отношение. Първо, нещо много важно – политическото и професионалното ръководство на МВР трябва още по-силно да подкрепи усилята на премиера Николай Денков за справяне с войната на пътищата. По мое скромно мнение е наложитено спешно да се направи анализ на работата на ръководните служители от "Пътна полиция" в страната, и то буквално в рамките на няколко дни, по всички етажи".

За шофьора, причинил катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов, Тенев е категоричен, че униформените е трябвало да вземат мерки максимално бързо. Той заяви, че по същия начин Емили Йорданова, популярна като Емили Тротинетката, е била привикана веднага след видеоклипове в мрежата, на които се вижда как кара превозното си средство с висока скорост. Обвиненият за инцидента със Спасов дори е блъснал стълб пред полицаи в центъра на Лясковец и отново не е взето отношение.

Но кой трябва да проверява подобни самоизобличаващи свидетелства за висока скорост, пуснати в социалните мрежи?

По думите на Тенчо Тенев е необходимо в спешен порядък, подобно на футболното хулиганство, да бъдат предприети мерки срещу хулиганството на пътя. Такъв закон ще обедини всички инициативи в тази посока, смята той, и тогава всички нарушителите биха били „на отчет” във всяко едно районно полицейско управление. Той е категоричен, че при подобни публикации в социалните мрежи трябва да се реагира веднага от полицията изобщо, а не само от пътните звена.

"Има разчети, че ако действително политиците искат да направят нещо, едва през 2032-2035 година бихме могли да намалим около 30-40% смъртността на пътя”, добави още Иванов. Той е убеден, че трябва „да въздействаме на новото поколение и посредством него - и на неговите родители".

"Този път е дълъг и всички трябва да го извървим заедно", смята още той.

Целия разговор чуйте във видеото: