Започва вторият етап на акция "Зима"

Новините

25-11-2023, 10:44

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" ще продължи от днес до 4 декември

Официално започва вторият етап от акция "Зима". Кампанията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" ще продължи от днес до 4 декември.

Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Предвижда се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

За гарантиране безопасността на пешеходците, в т.ч. на организираните групи (деца, възрастни, хора със специални потребности) ще се осъществява контрол за изпълнение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП:

(Чл. 112 (1) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоя! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства.

(2) За осигуряване безопасното пресичане на платното за движение от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка.)

С цел правилното прилагане на чл. 112 от ЗДвП до 22.12.2023 г. в детските градини и училищата началник сектор ПП и началниците на РУ ще създадат организация за провеждане на превантивна разяснителна кампания "Пресичаме безопасно“.

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. При констатиране неизползване на обезопасителни колани /системи/каски от пътници отношение ще се взема спрямо тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи спрямо водачите в съответствие със законовите разпоредби.

При констатиране отнемане на предимство на пешеходци спрямо водачите ще се взима отношение на място.