Изнесоха подробности за разбитата престъпна група за трафик на хора

Крими

08-12-2023, 16:34

Снимка:

ПРБ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Внесени са искания в Окръжен съд - Плевен за постоянен арест на задържаните

На съвместен брифинг на Окръжна прокуратура - Плевен и ГДБОП бе изнесена информация за специализирана операция, насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, специализирана в трафик на български граждани и нелегални мигранти.

В брифинга участваха окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, заместник окръжният  прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Пачевски, директорът на ГДБОП-МВР Явор Серафимов, заместник директорът на  ГДБОП-МВР Мирослав Рашков и началникът на отдел за Плевен при ГДБОП-МВР Светослав Маринов.

Владимир Николов съобщи, че на 06.12.2023 г. е проведена съвместна специализирана акция, в която са участвали служители на ГДБОП, ГДЖСОБТ-МВР и ОДМВР-Плевен. Извършени са претърсвания и изземвания, както и обиски, при които са иззети веществени доказателства, имащи отношение към разследването, включително парични суми – 2700 лева и 45 000 евро, и злато. Прокурор Николов подчерта отличната координация между Окръжна прокуратура-Плевен, ГДНП и ОДМВР-Плевен за осъществяване на специализираната операция.

Окръжният прокурор информира, че в качеството на обвиняеми са привлечени седем мъже на възраст между 25 години и 61 години, двама, от които за ръководене на организираната престъпна група, а останалите пет – за участие в нея. Всички са задържани за срок до 72 часа. Внесени са искания в Окръжен съд-Плевен за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“.

Директорът на  ГДБОП-МВР Явор Серафимов благодари за доброто взаимодействие между институциите и съобщи, че е установен международен канал за трафик на мигранти, който обхваща територията на Турция, Гърция, България и Румъния. За реализиране на престъпната дейност са използвани лекотоварни автомобили, кемпери и леки автомобили. Маршрутите са били предварително задавани и обикновено тръгвали от Турция през Гърция и България. Част от нелегалните мигранти са прекарвани с лодки през границата по река Дунав до град Никопол. В Румъния те са поемани от други престъпни структури, осигуряващи превозването им до различни страни от ЕС.

На брифинга стана ясно, че цената за превозването на нелегални мигранти се е променяла с тенденция за нейното увеличаване.