Не се очаква сериозно поскъпване на продуктите

Парите

28-12-2023, 09:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това коментират от Комисията по стоковите борси и тържища

"Потребителската кошница е на същото ниво като миналата година, пазарът на основните стоки се стабилизира и не се очаква сериозно поскъпване на продуктите", заяви Владимир Иванов - председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

"Имаме потенциал да храним 40 млн души. Престъпление е да не го използваме. Трябва да усилим темповете на работа, за да достигнем това ниво, че да произвеждаме толкова, колкото ни стига и още толкова за експорт", коментира Владимир Иванов, цитиран от БНТ. 

Той подчерта, че на порочната практика търговци да предлагат чужда стока за българска - трябва да се сложи край, защото вреди на българския производител. Потребителите също са заблудени по този начин.

"Вносът не ни пречи, това, което влиза и излиза е напълно нормално, в Европейския съюз въпросът е ние да произвеждаме ефективно, конкурентноспособно. Имаме дадености природни за производство на уникално качествени продукти. Държави с далеч по-лош климат имат по-високи производства", подчерта експертът.

"По отношение на стоките на едро тенденциите са доста добри, успокояването започна от април и от септември има трайно успокояване и слабата динамика изчезна, под процент са измененията на средна база, абсолютно стабилизаран пазар. Само месата са с около 10% изменения на годишна база в сравнение с миналата година, при останалите основни стоки цените са същите или дори надолу", подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.