18 жилищни блока в Плевен ще бъдат санирани по Плана за възстановяване и устойчивост, етап I

Плевен

28-12-2023, 16:06

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Одобрените проектни предложения са на обща стойност 27 846 968,53 лв.

Община Плевен има одобрени за саниране 18 многофамилни жилищни сгради със средства по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. Одобрените проектни предложения са на обща стойност 27 846 968,53 лв., информира на пресконференция днес кметът на Общината д-р Валентин Христов. Разяснения по процедурата направи Камелия Горненска - началник отдел „Наблюдение и контрол на програми и проекти“ в Община Плевен.

Общо 756 блока в страната са одобрени за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. За община Плевен одобрение са получили 8 многофамилни жилищни сгради на обща стойност 27 846 968,53 лв. Те са, както следва:

жк „Дружба“, бл. 116;

жк „Дружба“, бл. 117;

жк „Дружба“, бл. 134;

жк „Дружба“, бл. 323;

жк „Дружба“, бл. 411 А;

жк „Дружба“, бл. 426, вх. А и Б;

жк „Сторгозия“, бл. 2;

жк „Сторгозия“, бл. 16;

жк „Сторгозия“, бл. 28, вх. А и вх. Б;

жилищна сграда „Черни връх“ на ул. „Сан Стефано“ № 33, вх. А и Б;

бл. „Явор“ в жк „Воден“ № 3;

бл. „Мизия“ в жк „Воден“ № 4;

жилищна сграда на ул. „Панайот Волов“ № 39;

жилищна сграда на ул. „Гренадерска“ № 86, вх. А, Б, В, Г, Д, Е;

жилищна сграда на ул. „Петко Войвода“ № 24 и ул. „Ген. Столетов“ № 35;

жилищна сграда на ул. „Данаил Попов“ № 14;

жилищна сграда на ул. „Княз Борис I“ № 30А;

бл. „Космос – 72“, на ул. „Стоян Заимов“ № 5.

През м. януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местните власти ще сключват договорите с одобрените блокове. Уведомленията към всички кандидати ще бъдат изпратени след почивните дни за Коледните и Новогодишните празници, за да текат сроковете в рамките на работните дни.

В рамките на пресконференцията беше внесено разяснение и по т. нар. резервен списък от първия етап на процедура. В него попадат общо 2 178 жилищни сгради в страната, сред които и 40 блока в гр. Плевен. Процедурата за тях ще бъде по различен ред от тази в етап 1. Сдруженията на собствениците на жилищните сгради, които са включени в резервния списък, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II. Одобрените сгради за участие в този втори етап ще получат до 80 процента безвъзмездна финансова помощ, допълват от администрацията. Всяко Сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20 на сто от стойността на допустимите разходи по проекта. Документите за кандидатстване ще се подават отново чрез общинските администрации, крайният срок за кандидатстване към момента е 16.01.2024 г.