Задържаха участник в измамна схема в Плевенско

Крими

29-12-2023, 15:01

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Арестуван е 61-годишен мъж

Участник в измамна схема е задържан в резултат на упорито разследване, предприето от криминалисти на областната дирекция.

Оперативните действия стартирали, след като на 4 септември т.г. помощ в полицията потърсила възрастна жена от гр. Белене. Пред униформените тя разказала как е станала жертва на измама, след като същия ден непознат, представил се за  полицай, й съобщил по телефона новината, че синът й е задържан за извършено от него тежко престъпление. Използвайки ужаса на възрастната жена, непознатият веднага й подхвърлил офертата, че срещу осигурени от нея 6000 лв. може да съдейства за освобождаването на родственика й. След паническо събиране на сумата, тя я предала на неизвестен мъж пред входа на жилището си.

Четири дена по-късно в капана на почти идентична схема щяла да попадне и друга възрастна жена от града.  Спасила я случайността, защото докато предавала сумата на уговореното за целта място – центъра на с. Деков, три местни жителки се развикали и мъжът побързал да хвърли плика и да изчезне с автомобила, с който се придвижвал.

В хода на предприетото разследване по образуваното досъдебно производство криминалистите влезли в дирите на извършителя и вчера 61-годишният мъж от с. Ореш е установен и задържан в полицейския арест.

Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.