Плевен отбеляза 176 години от рождението на Христо Ботев (Снимки)

Мисия

06-01-2024, 13:59

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Рождената дата на националния революционер, поет и публицист Христо Ботев – 6 януари, беше почетена с поднасяне на цветя пред неговия паметник на едноименния булевард в Плевен днес.  

За да отдадат почит пред делото на един от най-великите българи, тук бяха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и членове на ръководството на местната администрация – заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Елина Димитрова, както и секретарят Соня Ганева, заместник областният управител на Област Плевен Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет – Плевен, доц. Иван Малкодански, командирът на Плевенския гарнизон бриг. ген. Юлиян Радойски, ученици от ИНУ „Хр. Ботев”, граждани.

Христо Ботев е роден на 06 януари 1848 год. (25 декември 1847 год. стар стил) в Калофер, в семейството на учителя, книжовник и обществен деец даскал Ботьо Петков (1815–1869) и Иванка Ботева (1823–1911). Учител, поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев е пример за родолюбие и служба на народа си, една от най-ярките фигури в националноосвободителните ни борби.