Шестима са задържани при спецоперация срещу престъпността в Плевенско

Крими

08-01-2024, 09:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проверени са 348 лица и 411 моторни превозни средства

На 5 януари в Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими

Около 09.00 часа при проверка по реда на чл. 83 от ЗМВР в дома на 45-годишна в град Долна Митрополия са установени 650 грама суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. За намерено количество е изготвен протокол за доброволно предаване.

Около 09.10 часа в село Тотлебен 27-годишен е предал доброволно на проверяващи служители от Първо РУ – Плевен полиетиленов плик с размери 10 см Х 8 см., съдържащ суха зелена тревиста маса, по негови данни - марихуана. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.          

Около 08:30 часа при проверка в имота на 66-годишна жителка на село Глава е намерен 1 куб.метър дърва за огрев от вида"Джанка" без контролна горска марка или документ за произход. Около 10:30 часа в град Койнаре в дома на 48-годишен е открит 1 куб.метър дърва за огрев от вида"Акация" без документ за произход. Съставени са актове по Закона за горите. По случаите са образувани бързи производства по чл.235, ал.6, във връзка с ал.2, ал.1 от НК.

Около 11.05 часа в град Койнаре на улица "Отец Паисий" е проверен конски впряг, управляван от 48-годишен. Установено е, че мъжът транспортира 1 куб.метър дърва за огрев от вида"Върба" без контролна горска или общинска марка и документ за произход. Съставен е акт по Закона за горите. По случая е образувано бързо производство.

Около 16.20 часа в Плевен на улица "Иван Вазов" при извършена проверка от служители на сектор "Криминална полиция" при Първо РУ - Плевен 41-годишен е предал доброволно полиетиленов плик с размери 4 см Х 5см., съдържащ бяло кристалообразно вещество. По данни на мъжа веществото е "пико", около 0,5 грама. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3 от НК 41-годишният е задържан. Образувано е бързо производство.     

В хода на операцията са задържани 6 лица и са образувани 5 бързи производства и едно досъдебно производство.

Проверени са 348 лица и 411 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 13 пункта за черни и цветни метали, 10 заложни къщи, 13 автоморги, автосервизи и депа; 21 питейни и увеселителни заведения, 25 търговски обекта. В областта са регистрирани 7 престъпления, свързани с наркотиците, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 62 акта. Съставени са 12 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 5 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.