От ДГ "Първи юни" внесоха доклад до Общината по сигнала за инцидент с дете в яслената група

Животът

09-01-2024, 12:34

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Не са установени нарушения

Готов  е докладът от проверката, назначена от кмета на  Община Плевен д-р Валентин Христов по повод сигнала, подаден от родители за инцидент с детето им в яслената група на ДГ "Първи юни" в Плевен. Община Плевен се самосезира по случая и разпореди незабавна проверка на изнесената в социалната мрежа информация.

„Запознал съм се с подробностите вдокладана директора на детската градина г-жа Диана Кирова. Писмени обяснения са представили четирима служители в детското заведение - медицинските специалисти и детегледачките в групата. Проведени са и разговори с екипа на яслената група във връзка с адаптацията на детето в детската градина. Има справка и за присъствието на детето за м. декември 2023 г. В резултат на казаното от служителите, нарушения на този етап не сме установили, но разбирате, че Общината не е следствен орган. Доколкото съм запознат, проверка по изнесената информация върви и от други ресорни институции“, информира д-р Христов. Той отново припомни, че съгласно нормативната уредба, медицинските сестри са на пряко подчинение на кмета на Общината и при установени нарушения в неговите правомощия е да наложи дисциплинарни наказания, както следва: забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Останалият персонал в детското заведение е на подчинение на директора на същото.

ДГ "Първи юни" функционира с една яслена и четири градински групи, като записаните деца в яслената група са 15, се посочва в доклада, представен от директора на детското заведение. В групата работят двама медицински специалисти и две детегледачки. Детето, посочено в публикацията от 21.12.2023г., е момче на 1г. и 6 месеца. Записано е на 15 септември 2023г., в периода от 01 до 19 декември 2023 г. има 6 присъствени дни–на 01, 04, 05, 12, 18 и 19.12.2023г. С цел плавна адаптация и със съгласието на родителите, престоят му е бил от 08.15ч. до 10.00 ч.Адаптацията в детската градина е различна за всяко дете и за неговите родители и изисква време, се казва още в доклада. В информацията се посочва също, че до момента на сигнала до директора не са постъпвали оплаквания от родителите и те не са споделяли посочените факти и обстоятелства, предмет на проверката.