Второкласници от Койнаре поздравиха министъра на културата по случай началото на ромската Нова година (Снимки)

Животът

12-01-2024, 21:27

Снимка:

МК

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Министър Кръстев прие в културното ведомство ученици от 2 клас от СУ „Христо Смирненски”

Ученици от гр. Койнаре поздравиха министъра на културата Кръстю Кръстев в навечерието на ромската Нова Година – Василица. Министър Кръстев прие в културното ведомство ученици от 2 клас от СУ „Христо Смирненски”. 

Те бяха придружавани от директора на училището Даниела Цоньовска и от преподавателите си Стела Стефанова, Йоана Банова и Бистра Банова, както и от Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на Център „Амалипе”. Децата сурвакаха министър Кръстев и зам.-министър Амелия Гешева и пожелаха на тях и на екипа на Министерството на културата здраве, благополучие и берекет през Новата година. Изпълниха специален танц, а след това разговаряха с министър Кръстев. Споделиха обичта си към фолклора на различните етноси в страната ни, как се учат, кои са любимите им предмети, за какво мечтаят. 

„Щастлив съм, че сте тук, че пожелахте толкова много хубави неща на хората, които работят в Министерството. Желая Ви всички хубави мечти, които желаете, да Ви се сбъднат. Човек трябва да мечтае. Продължавайте да се учите, да четете, вярвам, че ще успеете, защото сте прекрасни, умни и талантливи деца. Вярвайте във Вашите учители, които искат да израснете добри и умни хора, знаещи какво се стремят да постигнат, за да осмислят живота си. Скъпи преподаватели, израснал съм в семейство на учители, зная каква отговорност носите, благодаря за работата, която вършите!”, обърна се министър Кръстев към децата и техните преподаватели. 

От своя страна преподавателите от училището в гр. Койнаре, Област Плевен, благодариха за оказаното внимание към децата и към тях. Разказаха, че второкласниците се учат добре и подобни събития ги мотивират силно да се трудят и да се развиват. Самите деца споделиха, че за тях България е най-хубавата страна и искат, когато пораснат, да се реализират в различни професии тук. Учениците поканиха министър Кръстев да посети гимназията им в гр. Койнаре. Те и директорката – г-жа Цоньовска, му подариха изработени в часовете по „Труд и техника“ украси за „Василица“, както и специална книга за града, съавтори на която са възпитаници от СУ „Христо Смирненски”. 

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. Нарича се още „Васильовден“ или „Банго Василий“ („куцият Васил“). На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна организират тържества, с които представят богатството от фолклорните традиции на различните етноси в България.