Математическа гимназия "Гео Милев" чества патронния си празник (Снимки)

Мисия

15-01-2024, 13:50

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тържественото събрание започна с посрещане на училищното знаме и приветствие от директора на гимназията Ирена Борисова

На рождената дата на своя патрон Гео Милев, Математическата гимназия в Плевен чества и своя празник. От името на Община Плевен честването уважи заместник-кметът с ресор "Проекти и хуманитарни дейности" Елина Димитрова. Поздравителен адрес и цветя изпрати кметът д-р Валентин Христов. Гости на събитието бяха бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, представители на Регионалното управление на образование, приятели на училището.

Тържественото събрание започна с посрещане на училищното знаме и приветствие от директора на гимназията Ирена Борисова. В словото си тя припомни историята на учебното заведение, неговите успехи и традиции. „Нашето училище е с традиции не само в град и област Плевен. Чрез своите възпитаници, утвърдени специалисти в различните области, името на МГ - Плевен се споменава и в страната, и по света“, посочи Ирена Борисова и изброи част от множеството постижения, медали, отличия и челни места през изминалата година, традиционно извоювани от учениците на Математическата гимназия в различни области. Посочени бяха постигнатите отлични резултати от държавните зрелостни изпити по български език и литература, които нареждат училището между първите 31 учебни заведения в страната и на първо в областта. 37 ученици са класирани на национален кръг на десет олимпиади, равносметката включва още спечелени четири медала от международни олимпиади и множество спортни отличия.  Факт са и първите спечелени медали за новата година от международни олимпиади – бронзово отличие за Денис Потурлиев и бронз за Калоян Тодоров от олимпиадата по физика в Казахстан.

С поздравление към учениците и преподавателите на гимназията се обърна и заместник-кметът Елина Димитрова. "Щастлива съм да бъда част от празника на Математическа гимназия „Гео Милев“ - Плевен. Вълнението ми е огромно, още повече, че и аз съм един от онези стотици възпитаници, които винаги ще носят Математическата гимназия в сърцето си“, сподели Елина Димитрова. Тя поднесе поздравителен адрес и от името на кмета д-р Христов. „Всяка годишнина означава история, опит и традиция. С биографията на Математическа гимназия "Гео Милев" – Плевен, са свързани имената на хиляди достойни хора - създатели, учители, ученици, родители и съмишленици, доказващи ежедневно с делата си авторитета на гимназията… Благодарим Ви за всекидневните усилия, за професионализма и Вашата отдаденост да увличате младите по пътя към знанието, да отключвате ума и въображението им за новото и непознатото“, се казва в поздравлението от името на д-р Валентин Христов.

Празничната програма продължи с изпълнения на таланти от гимназията, във фоайето на гимназията бяха представи и тематични изложби, посветни на патронния празник на училището.

През учебната 2023/2024 г. в Математическа гимназия – Плевен се обучават близо 800 ученици. За тяхната добра подготовка се грижат 59 преподаватели и 15 души непедагогически персонал.