В края на зимата: РДПБЗН - Плевен напомня за какво да внимаваме, за да не стане пожар

Животът

07-02-2024, 09:07

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На територията на област Плевен през есенно-зимния отоплителен сезон 2023/2024 г. са загинали трима и са пострадали четирима души

В края на зимата е необходимо да не забравяме проблемите и рисковете в пожарно отношение, които носи сезонът и характерното за него отопление. Пожарите през този период на годината се случват по домовете и e възможно да причинят човешки жертви. Това е така, защото хората основно са на закрито и използват различни уреди за отопление, информират от РДПБЗН - Плевен.

За периода 01.10.2023 г. до 05.02.2024 г. възникналите пожари, чиято причина може да се отнесе към отоплителния сезон са 87 (при 74 броя за същия период на 2022/2023 година). Основна причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на правилата за пожарна безопасност - късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистване на комините на сградите и небрежност при боравене с открит огън.

На територията на област Плевен през есенно-зимния отоплителен сезон 2023/2024 г. са загинали трима и са пострадали четирима души. Също толкова са загиналите и пострадалите през аналогичния период на 2022/2023 година. Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи сочи, че това най-често са хората над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. Във втората рискова група хора по отношение на пожарите – децата и младежите, през 2023 година има двама пострадали: едно дете на 9 години и един младеж на 19 години. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари.

За осигуряване на пожарната безопасност през есенно-зиминя отоплителен сезон са извършени 280 тематични проверки на обекти на територията на област Плевен и са съставени 3 разпрeдителни документи за изпълнение на правилата и нормите за пожарна безопасност. По сигнали на граждани в многофамилни жилищни сгради са извършени три проверки. Напомняме, че при нарушаване на правилата за пожарна безопасност се носи административнонаказателна отговорност. Наказанията се налагат по закона за МВР с размер на глобата от 200 до 2000 лв.

Пожарите в жилища са опасни поради разполагането на едно място на голямо горимо натоварване тоест вещи и наличието на пребиваващи хора. Тази обстановка изключително се влошава при струпването на много предмети в жилището, по терасата, в мазето и по коридора в сградата. Собствениците на такива жилища обикновено са самотноживеещи, клошари, с психични разстройства. Предизвикват пожар поради палене на огън, за да се топлят  и светят, забравени цигари. Апартаментите им са пълни със стари вещи и отпадъци, които събират, нерядко дори входните врати се блокирани. Достъпът при пожар в такъв апартамент е много труден. Материалните щети са огромни, също и за съседни апартаменти в сградата. Поради гъстия дим се налага евакуация на живущите в блока. Възможни са човешки жертви.

За да се избегнат подобни инциденти е необходимо да се търси съдействие от етажната собственост и институциите, които могат да повлияят на случая.

РДПБЗН - Плевен напомня на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност в домовете им.