На 9 февруари стартира академичната година за 250 чуждестранни студенти в МУ-Плевен

Мисия

08-02-2024, 16:29

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Най-много са гражданите на Италия, Индия и Великобритания, за първи път има приети чуждестранни студенти от Финландия и Китай

В края на януари 2024 г. в България и град Плевен пристигнаха новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) за новата академична година 2023/2024. Общият брой на новите студенти е над 250 от 24 държави – най-много са гражданите на Италия, Индия и Великобритания. За първи път има приети чуждестранни студенти от Финландия и Китай. 

Традиционно Центърът за чуждестранни студенти организира Седмица на ориентацията за новоприетите първокурсници, включваща поредица от полезни и развлекателни събития, като песещения на културно-исторически обекти, информационни срещи с агенции за недвижими имоти, държавни служби и опознавателни обиколки на града. В рамките на една седмица, преди старта на новата академична година, чуждестранните студенти изучават интензивно български език с цел по-добра социална адаптация в града и академичната общност. Чрез опознавателни игри чуждестранните студенти научават полезна информация за град Плевен и България, а най-добрите получават награди.

Официалното откриване на новата академична 2023/2024 година за чуждестранните студенти е на 9 февруари 2024 г. в зала „Магнум“,  където те ще бъдат приветствани с Добре дошли от ректора на Висшето училище проф. д-р Добромир Димитров и от българските си колеги. Като всички първокурсници и те ще положат академична клетва за спазване на академичните традиции и етичните норми на Университета, с уважение към преподаватели и пациенти. За финал ще се насладят на музикалните изпълнения на своите колеги - победители в студентския фестивал Ден на народите 2023.  На 12 февруари за тях ще започнат редовни учебни занятия в Медицински университет - Плевен.

МУ-Плевен е известен като  първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни  студенти из цяло на английски език. В англоезичен курс по медицина в Университета се обучават над 1200 чуждестранни студенти от 56 държави. В Годината на Юбилея ще се дипломира 20-тия випуск чуждестранни лекари. Днес чуждестранните възпитаници на МУ-Плевен са достойни посланици на Алма Матер по света, намерили успешна професионална реализация в цял свят – Европа, САЩ,Индия и Австралия.