Протестите на земеделците спират, правителството подписва споразумение с тях в понеделник

Новините

10-02-2024, 07:00

Снимка:

МС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят

Протестите на земеделците се прекратяват, а споразумението между правителството и представители на сектора ще бъде подписано в понеделник. Това стана ясно след среща на земеделските производители в Министерския съвет с премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

"Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят. Акад. Денков уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" - няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът. „Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители – спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най- едрите производители“. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци. „Никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на ДФ "Земеделие", откъдето днес бяха изплатени 100 млн. лв. към земеделските производители по една от общите мерки” каза още той.