Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен празнува с приятели Трифон Зарезан (Снимки)

Мисия

14-02-2024, 13:31

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

За доброто настроение на всички присъстващи на празника се погрижиха изпълнители от Северняшкия ансамбъл

Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен спази традицията да чества празника на лозата и виното Трифон Зарезан с хубаво вино, добро настроение и с много приятели. Празника уважиха и представители на местната власт в лицето на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, заместник-председателя на Общинския съвет Захари Дончев, заместник областните управители Николай Абрашев и Александър Йотков, присъства и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“. Специално за събитието в Плевен пристигнаха проф. д-р Илиана Начева - заместник-председател на Селскостопанската академия, и Нина Филипова - главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Директорът на Института доц. Емил Цветанов за поредна година посрещна гости и колеги първо в базата на Института, като пожела добра реколта и честити празника на лозари, винари и ценители на хубавото българско вино.

Празненството за деня на Св. Трифон по традиция продължи със зарязване на лозята на Института в местността Томовското край Плевен, където добра и берекетна година за лозари и винари пожелаха и присъстващите официални гости.

Поздравление от името на ръководството на Селскостопанската академия отправи проф. д-р Начева, поздравителен адрес от името на земеделския министър Кирил Вътев поднесе Нина Филипова. „Днес по стара българска традиция почитаме Св. Трифон - покровител на лозарите и винопроизводителите. От историята знаем, че по българските земи от хилядолетия са се отглеждали лозя, от които с грижа и любов се прави вино с уникален вкус и аромат. За изпълнението на тази  важна задача Институтът по лозарство и винарство в гр. Плевен успешно се справя с грижливото съхраняване на българските традиции и българските сортове. В над 120-годишната си история, значими за лозарската практика, са били извършвани многобройни изследвания в областта на лозарството и винарството. Нека Св. Трифон закриля и умножава труда ви. Да дарява плодородие и изобилие, и да се слави името ви като добри стопани и производители. Честит празник“, се казва в поздравлението от министър Вълчев.

За доброто настроение на всички присъстващи на празника се погрижиха изпълнители от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.