Министър Андрей Цеков: По „Хемус“ ще се поднови строителството от първи до трети лот до Плевен

Мисия

17-02-2024, 14:58

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В средата на годината се очаква да бъде готово и разрешението за строеж в участъка между Плевен и Велико Търново

„Осигурихме фронт за работа по всички основни и важни стратегически проекти. Строи се, през зимния сезон, разбираемо, темпът намалява. Миналата година завършихме участък от магистрала „Европа“, в момента се достроява последната отсечка от аутобана, който ще бъде напълно завършен в края на годината. По магистрала Видин – Ботевград предстои да пуснем 13 км от пътя Макреш – Бела, строи се между Видин и Макреш, предстои издаването на разрешение за строеж за трите участъка между Ружинци и Монтана. През март ще започваме изграждането на магистралата Русе-Бяла. По „Хемус“ ще се поднови строителството от първи до трети лот до Плевен, а в средата на годината се очаква да бъде готово и разрешението за строеж в участъка между Плевен и Велико Търново. На 20 февруари тази година ще бъде отворен за движение и тунел „Железница“ – част от магистрала „Струма“.“

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Това са само част от стратегическите обекти, по които се работи, освен тях има много по-малки, на които се извършват основни ремонти.

„Тунел „Железница“ ще бъде пуснат за движение на 20 февруари. Тунелът е уникално съоръжение, с всички модерни системи за защита и интелигентно управление на трафика“, отбеляза Цеков и допълни, че към тунела има изградени сложни съоръжения, 540-метров виадукт, системи за защита и безопасност на пътуване, евакуационни изходи, вентилационна система, хеликоптерна площадка и други.
„Тунелът е строен по австрийски модел, скалната маса над тунелните тръби се интегрира като елемент от конструкция над тунела. По нов метод е и виадуктът преди тунела с потактово избутване. Изобщо това съоръжение е много интересно от инженерна гледна точка. Тунелът е безопасен, той е най-дългият строен у нас - има модерни системи за защита, с евакуационна система, много модерна вентилационна система, пожароизвестяване, SOS система за подаване на сигнали за евентуална опасност. Изградена е и хеликоптерна площадка в близост до тунела. С тунел „Железница“ България ще има пълноценен коридор до Гърция", заяви министър Цеков.
Важно е България да има пълноценна свързаност по оста Север – Юг.

„В момента се изграждат или проектират 5 или 6 магистрали“, обобщи Андрей Цеков и допълни, че вече е възложено проектирането на магистралата между Гюешево и Дупница, тази година ще има избор на окончателно трасе и на аутобана „Черно море“.
120 млн. лв. са осигурени тази година за проектиране на ключови участъци включително на магистралата „Велико Търново – Маказа“, стана ясно от думите на министъра.
Андрей Цеков е категоричен, че България трябва да има нормална свързаност и пълноценни коридори за движение на хората, стоките и суровините със съседните държави и основната задача на екипа му е да осигури тези стратегически обекти, подобряващи развитието на страната ни.

По повод промените в Закона за устройство на територията министърът обясни, че тези текстове засягат няколко основни инфраструктурни проекти, сред които магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, който участък е изпълняван без строителни книжа, основният ремонт на тунел „Ечемишка“, магистралният водопровод от язовир „Ястребино“ до Омуртаг, първият участък от магистрала „Струма“.

„Това са строежи без или с непълни строителни книжа“, подчерта Андрей Цеков и допъни, че идеята на промените в закона е в ограничен срок да бъдат проверени подобни обекти и ако отговарят на техническите норми, да се въведат в експлоатация. Другият вариант е, ако има възможност да се обновят, а ако не могат да бъдат приведени към безопасните условия за използване - да се премахнат.
„Работата на един министър е надпартийна, необходимо е законодателно решение на проблема“, заяви министърът. Той уточни, че не е задължително един обект без пълния набор строителни книжа да е корупционен, но е възможно и да е.

„Ако един строеж без строителни книжа отговаря на всички изисквания, това означава, че в случая няма данни за корупция. Но ако има констатирани отклонения, това може да говори за неупражнен контрол и поставяне в опасност на населението, като е твърде вероятно да има и корупционен елемент. Незаконно и корупционно са две различни неща - едното е административно нарушение, другото е очевидно престъпление, често са свързани“, заяви Цеков.

Регионалният министър допълни, че държавата дълго време си е затваряла очите за редица проблеми и не ги е разрешавала, като така е поставяла в опасност хората. Той даде пример с осигуряването на вода за град Омуртаг, където 30 години тогавашните управляващи са си затваряли очите за един незаконен водопровод и хората до скоро нямаха осигурена питейна вода.

По темата за санирането на жилищните сгради в интервюто министърът още веднъж информира, че по първия етап на програмата са били одобрени 756 сгради за саниране, като ресурса за това е 1,129 млн. лв за 100 % грантово финансиране. Над 1300 сгради са останали в резервен списък и те могат да участват във втория етап - с 20% самоучастие. Срокът за подаване на документи е удължен до 29 февруари.

По повод възможностите за подмяна на ЕГН регионалният министър отново обясни, че законът дава такава възможност при установяването на грешки в два случая - при сгрешена дата на раждане или сгрешен пол. По данни на ГРАО от създаването на регистрационната система до 14 февруари тази година са регистрирани 94 547 промени на ЕГН.

Около 800 млн. лв. са общо приходите от винетки и тол такси за миналата година, стана ясно от думите на министъра. Той съобщи, че тази година, за да се разбие досегашния монопол на доставчици на услугата, се очаква да се включат още двама оператори и така те да станат вече четири.

„Работата на министъра е надпартийна и той трябва да извършва такива действия, които да подобряват начина на живот на гражданите, а в регионалното развитие е най-важна устойчивостта“, заключи в разговора регионалния