Владимир Николов: Не трябва да се хвърля кал върху една институция заради скандалите с Нотариуса и Пепи Еврото

Новините

20-02-2024, 10:23

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Окръжният прокурор на Плевен отрече да е посещавал частния съдийски клуб, за който се смята, че е бил ръководен от Мартин Божанов

Държавата не е на Пепи Еврото и на Нотариуса, тя е на българското общество. Прокуратурата е призвана и вярвам в огромната си част колегите прокурори работят, за да защитят държавния и обществен интерес. Вярвам го и мога убедено да го твърдя. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Владимир Николов - председател на Асоциацията на прокурорите, окръжен прокурор на Плевен.

"Тези скандали, на които станахме свидетели, са недопустими в една правова държава. Сега е моментът всички отговорни държавни институции и органи да свършат своята работа и да направят така, че подобни неща да са невъзможни и хора, като тези, които придобиха гражданство с определени прякори, да не могат да паразитират върху Съдебната система и върху цялото общество", подчерта Николов.

"Но категорично не трябва да бъде хвърляна кал върху цяла една институция и да не бъде поставян под съмнение професионализмът, съвестността и честността на хиляди български прокурори.", добави той.

На въпрос защо докато е бил жив Божанов, сигналите срещу него са били потулвани Владимир Николов отговори: "Заблуда е, че всички недъзи в подобни процеси се дължат на прокуратурата. Ние имаме своите слабости и сме системата, която има способността да се очисти от подобни порочни практики. Но - образно казано, няма как да се случи борбата с корупцията и престъпността изобщо, ако липсват останалите елементи от пъзела. Прокуратурата трябва да работи в синхрон с МВР, със съда. Когато българските институции не работят в синхрон, няма да бъдат постигнати съответните резултати."

Председателят на Асоциацията на прокурорите отрече да е посещавал частния съдийски клуб, за който се смята, че е бил ръководен от Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Владимир Николов подчерта, че е разбрал за съществуването на покойния Божанов едва след убийството му.

"Искрено се надявам разследването по съответните дела да стигне до истината.", каза той.

"Съдия Владислава Цариградска не е подавала сигнал в плевенската прокуратура за заплахите срещу нея. Тези подробности ми станаха известни след убийството и след последните ѝ медийни изяви. Да уточня, че тя е упражнявала своите правомощия като съдия в РС - Луковит, който не е на територията на град Плевен. Призовавам да не работим със спекулации и внушения, с думи като "предполагам" и "вероятно". За да постигнем резултат тези неща трябва да бъдат казани пред разследващите, впоследствие да бъдат евентуално доказани пред съдия", посочи още Николов.