Излезе второ допълнено издание на книгата „Останете живи”, насочена срещу войната по пътищата

Новините

21-02-2024, 08:06

Снимка:

Verus Photography

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проектът на журналиста Георги Стоянов поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата

Излезе второ допълнено издание на книгата „Останете живи”, която е насочена срещу войната по пътищата в България.

Проектът на журналиста Георги Стоянов поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, то предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

Във второто издание на „Останете живи”, което излиза с нова корица и много актуализирани детайли, са включени посланията за безопасност на пътя на над 20 популярни български личности, подкрепили мисията на книгата от нейното излизане през 2019 година. Специална глава е посветена на именитата волейболна треньорка Стефка Великова, която загина при пътен инцидент на 11 ноември 2023 година.

„Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност (тук е необходима намесата на държавата) и докато самите ние не събудим час по-скоро инстинкта си за самосъхранение, както и за съхранение на чуждия живот (това зависи от нас).Дължим нещo на хора като Стефка Великова, Милен Цветков, Ферарио Спасов и на хилядите жертви във войната по пътищата - дължим им почит, дължим им да не ги забравяме, дължим им и да опитаме да се променим, да станем по-отговорни и самодисциплинирани. Не само да опитаме - ние трябва да направим всичко по силите си, за да сложим край на тази брутална черна статистика. Да го направим в тяхна памет - на всички тези, които останаха завинаги на пътя и по завоите.", споделя авторът на „Останете живи” Георги Стоянов.

В началото на 2020 година първото издание на книгата "Останете живи" и съпътстващата я кампания бяха отличени с Първа награда в категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност" на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност".  Междувременно четивото бе представено пред хиляди младежи из цялата страна и стана част от десетки училищни и общински библиотеки.

“Чрез второто издание на книгата ще продължа да правя това, което мога и е по силите ми – да предупреди колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя. И се надявам да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат разумни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя”, отбелязва  Георги Стоянов.

Всичко актуално около книгата и едноименната кампания може да следите на фейсбук страницата ОСТАНЕТЕ ЖИВИ.