Сдружение "Рицари без броня" стартира проект "Младежки медийни кореспонденти" по Програма "Еразъм+"

Животът

23-02-2024, 18:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

За поредна година проектът на сдружението ще се реализира в партньорство с ДФСГ “Интелект“

Сдружение "Рицари без броня" стартира проект "Младежки медийни кореспонденти" по Програма "Еразъм+". За поредна година проектът на сдружението ще се реализира в партньорство с ДФСГ "Интелект". Чрез реализиране на проекта "Рицари без броня" са си поставили целта да насърчат демократичното младежко участие в прилагането на политики на местно ниво, чрез повишаване степента на тяхната информираност, ориентация и мотивация за включване.

В тази връзка, на 23.02.2024 г., "Рицари без броня" организираха официално представяне на проекта и Кръгла маса с тема "Що е то Младежка активност можем ли да влияем на процесите на вземане на решения?", по време на която учениците дебатираха и имаха възможност да задават въпроси, след което можеха да кандидатстват за участници в проекта, чрез попълване на Анкетни карти. Подборът на Младежките медийни кореспонденти ще се осъществи от компетентно жури, част от което са преподаватели от ДФСГ "Интелект" и членове на сдружението.

Проектът ще се реализира в рамките на 18 месеца, като ще трябва да преминат през редица обучения, лекции и кръгли маси, а финалната дейност  и основна цел на проекта е стартирането на първия по рода си Младежки Подкаст - “Youtcast”.

Дейностите по проекта са общо 12 и започват от днес:

Дейност 1 - Кръгла маса "Що е то Младежка активност можем ли да влияем на процесите на вземане на решения?" – февруари 2024 г.

Дейност 2 - Обучение на тема "Европейски ценности - избори, институции и възможности" – май 2024 г.

Дейност 3 - Обучение на тема "Гражданска активност - права и задължения – юни 2024 г.

Дейност 4 - Обучение на тема "Медийно говорене и поведение пред публика" - юли 2024 г.

Дейност 5 - Лекция на тема: "Дискриминация, Расизъм и Агресия - как да ги победим" – онлайн, август 2024 г.

Дейност 6 - Обучение - "Социални мрежи - възможности, опасности и норми" – онлайн - септември 2024 г.

Дейност 7 - Обучениенатема "Пътят на боклука - култура за зелен подход" и инициатива за саждане на дървета - октомври 2024г

Дейност 8 - Лекция на тема: "Равенство между половете - история на борбите за права" – онлайн, ноември 2024

Дейност 9 - Посещение в Община Плевен, среща с представители от местната администрация, отговарящи за младежките дейности включване в заседание на Постоянната комисия по Младежки дейности, спорт и туризъм към Общински съвет Плевен и посещение на сесия на Общински съвет - Плевен – декември 2024г

Дейност 10 - Кръгла маса "Що е то Младежка активност можем ли да влияем на процесите на вземане на решения?" в избрано плевенско училище - представяне на проекта, дискусия по зададената тема и запознаване с идеята за създаване на Младежки подкаст– февруари 2025 г.

Дейност 11 - Кръгла маса "Що е то Младежка активност можем ли да влияем на процесите на вземане на решения?" в избрано плевенско училище - представяне на проекта, дискусия по зададената тема и запознаване с идеята за създаване на Младежки подкаст - март 2025г

Дейност 12 - Пускане на първия младежки подкаст в социалните мрежи и разпространение. Оформяне, печат и внасяне на документа "Чуйте нас - младите" в местната администрация. Връчване на сертификати Youthpass и пресконференция за приключване на проекта - юни 2025 г.

Всички дейности по проект "Младежки медийни кореспонденти за активно гражданство" са свързани с изпълнение на договор 2023-3-BG01-KA154-YOU-000175738 по Програма “Еразъм+“, сектор „Младеж“.