Карлос Насар: Не съм взимал заплата, но това не е проблем

Спорт

29-02-2024, 13:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Трябва да се фокусираме върху спорта, заяви европейският шампион

Европейският шампион по вдигане на тежести Карлос Насар потвърди, че не е получавал възнагражденията си от родната федерация от началото на годината. Той обаче поясни в студиото на "Тази сутрин" по bTV, че практиката на изплащане е такава и това не трябва да отвлича фокуса от спортните постижения.

"Не съм поощрен от федерацията. Нямам заплата, както и целият национален отбор. Но все пак трябва да се приеме това. Все пак сме февруари месец. Самото министерство няма бюджет и не можем да очакваме от федерацията. В нея са много по-сложни нещата. Не мисля, че е нещо, на което трябва да обръщаме внимание. Декември месец си получихме всички възнаграждения. Миналата година се получи по-дълъг период, в който нямахме заплати. Ариф Маджид се опитва да се справи с това нещо, тъй като не е лесно в момента във федерацията. Трябва да гледаме и занапред и федерацията да е със здрава основа. В момента са такива условията. Имаме олимпийски игри и трябва да се фокусираме върху спорта, а пък заплатите рано или късно ще дойдат", каза Насар.

На шампионата на Стария континент в София щангистът от Червен бряг спечели втора титла в категория до 89 кг., като този път подобри световния рекорд за юноши в изтласкването.

"Чувствам се постоянно уморен, но има години като тази, в която трябва да дадеш всичко от себе си, за да постигнеш целта си. Европейското първенство е в миналото. Беше много хубаво, много приятно, но то няма да се върне и трябва да гледаме към целите си занапред. Ако останем в еуфорията на европейското, не ни чакат добри резултати за следващият състезания", заяви Насар.

Като един от най-успешните спортисти у нас, щангистът е и най-проверяван от антидопинговите власти. За последните 2 месеца той е дал 5 проби.

"За мен това е нещо нормално, очаквано. Резултатите ми са меко казано подозрителни. Не се притеснявам от това нещо. Ние сме спортисти, имам предвид, че могат да се случат такива неща. Като действаме по правилата, няма какво да се притеснявам. Идват изненадващо, в дома ти, по всяко едно време. Това се изисква, за да има един чист спорт и той да не се превръща в нездравословен, тъй като знаем, че допингът не е решението за добри резултати, тъй като вредим на здравето си.", заяви той и добави:

"Нямаш право дори да притежаваш забранени субстанции, препарати. Не трябва да свързват спорта с това нещо и е правилно. Макар и при мен да прекаляват с пробите, това е правилното решение - един чист спорт. Пробите излизат след около месец, но отсега ви казвам, че няма проблем."