Инвеститор в Плевен с отличие на годишните награди на Министерството на иновациите и растежа

Мисия

07-03-2024, 12:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На едно от най-големите събития за българската икономика бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през миналата година

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа връчи за 18-а поредна година наградите „Инвеститор на годината“ и обяви най-добрите за 2023 г. На едно от най-големите събития за българската икономика бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през миналата година. В категорията „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен с фокус върху намаляване на въглеродните емисии. Наградата е връчена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова. Официалната церемония по награждаването се състоя в столицата в присъствието на министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

Ден преди обявяването на наградите министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи и два сертификата за приоритетни инвестиционни проекти, единият от които е отново за „Глас Контрибюшън“ ЕАД. Сертификатът е издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод Рубин” в Плевен. Размерът на инвестицията на компанията е 110 000 000 лв., ще бъдат открити 150 нови работни места. Дружеството планира изграждане на нова 300-тонна пещ, внедряване на последно поколение оборудване SORG за ограничаване до минимум вредните СО2 емисии. Инвестицията включва придобиване на иновативно енергийно ефективно и високопроизводствено оборудване и изграждане на закрити и открити складови площи.

„Инвестиционният проект предвижда модернизиране на завода за стъкло и опаковки. Основният му фокус е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. Насърчаваме инвестиции именно в нови технологии, които допринасят производствата да са екологично отговорни”, заяви министър Стойчева.

„С осъществяването на проекта компанията ще подобри качеството на продуктите и ще оптимизира производствените разходи и разхода на енергия, което ще повиши значително ресурсната му ефективност“, коментират инвеститорите. Завод „Рубин“ е сред най-големите работодатели в района, инвecтиpa и в paзвитиe нa бъдeщи ĸaдpи cъc cъздaвaнeто нa aĸaдeмия зa oбyчeниe ĸъм пpeдпpиятиeтo. То е с нaд 50-гoдишeн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa cтъкларски изделия.