Откриха изложбата "Жените в обществото" в РИМ - Плевен

Животът

08-03-2024, 12:52

Снимка:

РИМ - Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тя проследява проявите на модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие

На 7 март в I-ва изложбена зала на Регионален исторически музей-Плевен се откри изложбата "Жените в обществото".

Тя е реализирана по проект на Регионален исторически музей-Русе и проследява проявите на модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Регионален исторически музей-Плевен представя експонати от фонда на отделите "Етнография" и "Нова и най-нова история". Материалите представят изграждането на ценностната система на модерната съвременна плевенчанка и поставят въпросът за мястото на жените в историята. Отразен е целият дълъг и сложен исторически път, който човечеството извървява, за да видим днес съвременната жена напълно равноправна със „силния пол“.

Изложбата беше открита от г-жа Искра Тодорова - уредник в отдел "Етнография" на Регионален исторически музей-Русе и г-жа Миглена Николаева - ръководител отдел "Етнография" на Регионален исторически музей-Плевен. През декември 1977 г., Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обвява 8 март за Международен ден на жената, първоначално избран за Международен ден на работещите жени.

***

Изложбата "Жените в обществото" може да бъде разгледана в делнични дни(от понеделник до петък) до края на месец май 2024 г. и е включена в културната програма за Нощ в музея.