МВР отново призовава: Под никакъв предлог не предоставяйте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона

Новините

13-03-2024, 09:26

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Съвети как да разпознаете и избегнете телефонна измама

Независимо, че в много случаи служителите на реда се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си. Затова МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона.

Най-често използваната от измамниците схема е - „Оказване на помощ на полицията“.

Разпознай измамата:
АКО ПОЛУЧИШ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ
АКО ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ
ТОВА Е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА.
НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!
НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!
НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип. Много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице. 

Извършителят (измамникът) съобщава, че е служител на полицейските служби, и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите, от която да се „бележат”, за да бъдат задържани измамниците. Обикновено паричните суми не се предават физически на конкретни лица, а има изискване да бъдат хвърлени през балкона или прозореца на жилището. Този тип телефонна измама има и втори вариант на разигравания сценарий, при който обажданията са в обратна последователност: под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите, самите извършители се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плач, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който ѝ обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната).

"При всички положения, не се поддавайте, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. Измамниците използват и други сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.
При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112", апелират от МВР.