Д-р Преслава Христова от МУ-Плевен спечели приза "Млад микробиолог 2023"

Животът

13-03-2024, 13:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Годишната наградата за най-добра работа на млад микробиолог от страната е учредена от Фондация "Акад. проф. д-р Стефан Ангелов"

Гл. ас. д-р Преслава Христова от катедра "Микробиология и вирусология" на Медицински университет – Плевен е сред тримата български учени, наградени за най-добра работа на млад микробиолог за 2023 година. Публикацията, с която бе отличена д-р Христова, е на тема "Gut colonization with vancomycin-resistant enterococci among patients with hematologic malignancies", публикувана в списание Gut Pathogens (5-year Impact Factor – 4.6).

Годишната наградата за най-добра работа на млад микробиолог от страната е учредена от Фондация "Акад. проф. д-р Стефан Ангелов". Председател на фондацията е акад. Ангел Гълъбов, дмн.

Наградите бяха връчени официално на 7-ми март 2024 г. от чл. кор. проф. Христо Найденски на тържествено честване по повод 77 години от основаването на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН и 20-та годишнина от членството му в мрежата Пастьор.

Останалите отличени в конкурса са ас. Никола Ралчев и ас. Петя Димитрова Димитрова от Института по микробиология на БАН.