Полицията иззе 483 предмети, наподобяващи културно – исторически ценности

Крими

14-03-2024, 09:12

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Те не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред в Регионален исторически музей – Плевен

Старинни предмети и металотърсач са иззети вчера при предприето претърсване на два адреса в село Еница. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители на РУ - Кнежа в дома на 64-годишен.

В къщата са установени множество старинни предмети - накити, монети, фрагменти от огърлици, наподобяващи културно – исторически ценности и представляващи археологически обекти. В списъка на иззетото са 66 метални елементи и предмети, 4 броя керамични съда – ваза с височина 7 см и сферични керамични изделия, 10 броя метални предмети, 403 монети с кръгла форма и различен диаметър. Те не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред в Регионален исторически музей – Плевен. Предадени са доброволно с протокол за доброволно предаване. При проверка на друг адрес в селото, 52-годишна е предала един металотърсач. Сезирана е ОП – Плевен.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал.6 от НК. Предстои назначаването на съдебно – археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, която да определи каква част от предметите са археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, точната им датировка и тяхната стойност. Работата продължава разследващ полицай.