ИТН взеха и върнаха веднага папката с третия мандат, отиваме на избори

Новините

28-03-2024, 11:16

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори

„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи. Папката беше върната празна от заместник-председателят на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.

„Благодарим за доверието. Напълни разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува, но за съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно, затова трябва да се отиде на избори”, заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на държавния глава.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.