Плевенчанинът Александър Томов атакува Европейския рали шампионат

Програмата на рали “Унгария” включва 13 скоростни отсечки от петък до неделя

С първия кръг от Европейския рали шампионат - рали “Унгария”, стартира програмата в ERC на българския екипаж Александър Томов/Явор Брънков. Двамата ще се състезават в ERC този сезон с Пежо 208 Rally4 за унгарския тим HRT Racing.

Тази година рали “Унгария” е изцяло на макадам, за разлика от предишното му издание през 2023, с което завърши сезона в ERC и което беше на асфалт, пише Sportal.bg.

В края на март Томов тества на макадам в Унгария заедно с европейския шампион в група Junior Норберт Майор, а тази седмица на плевенчанина му предстои и официалният тест преди старта на кампанията в ERC. Освен в ERC4, българският екипаж е заявен и в група Junior.

Миналата година Томов и Брънков дебютираха в ERC в асфалтовата надпревара “Рома Капитале”, като се състезаваха с Рено Клио Rally5 и завършиха на 9-о място в своя клас и на 67-а позиция в генералното класиране на надпреварата. Най-доброто класиране за 2023 за Томов дойде в най-голямото ни състезание - рали “България”, където той и Явор завършиха на 8-о място в генералното подреждане и спечелиха победата както в своя клас RC5, така и в група Junior за Европейския рали трофей.

Програмата на рали “Унгария” включва 13 скоростни отсечки от петък до неделя тази седмица, като най-дългият етап е в събота - “”Кислотер”, който е с дължина 27,40 километра и се кара два пъти. Общата дължина на 13-те скоростни етапа е 192,43 километра.