Огромен успех за състезателите на "Спартак 14" на Европейското първенство в Унгария

Надпреварата се проведе в Дебрецен

В Дебрецен, Унгария, се проведе Европейското първенство по шотокан карате-до за 2024 г. В състава на българският национален отборпо шотокан карате-до са и състезателите на плевенския шотокан клуб „Спартак 14“. Клубът участва с 16 състезатели, селектирани след класиране на националното първенство през тази година.

Паралелно с Европейското първенство се проведе и Европейската купа, на която клубът взе участие с четирима състезатели. Част от програмата на събитията бяха и надпреварите на хора с увреждания, които  се обучават вшотокан карате- до по специална програма.

Престижните форуми събраха участници от 20 държави и общ брой 1020 състезатели. Плевенският тим излъчи общо 20 състезатели в първенството и купата.

Участието на състезателите на Спартак 14 в Европейското първенство беше увенчано с огромен успех. Три са европейските титли за тази година.

Златен медал завоюва ученикът на Спортното училище в Плевен Тихомир Тодоров след убедителни победи в четирите състезателни кръга. Той спечели своята европейска титла при юноши 16-17 годишни категория над 73 кг в дисциплината шобусанбон кумите. Тихомир безапелационно надви опонентите си и доказа за пореден път, че е носител само на спортни върхове  - Световна титла през 2023 година в Япония и Европейска титла през 2024 в Унгария.

Европейска титла - златен медал в дисциплината шобу ипон кумите юноши 12-13 годишни, тежка категория, спечели Християн Спиридонов - също ученик на Спортно училище – Плевен. Отново след четири последователни победи, Християн за първи път се изкачи на Европейския връх. Освен това той спечели и сребърен медал в другата дисциплина  - шобу санбон кумите.

Третата европейска титла завоюва Денислав Трифонов. За него това беше дебют на голямо първенство и като такъв, естествено, отличен - отново с убедителни победи, надвивайки всичките си опоненти, той завоюва европейското злато. Денислав спечели своята титла  в дисциплината шобу санбон кумите при 12-13 годишни юноши, тежка категория, в съперничество със своят съотборник Християн.

Вицеевропейски шампион на тазгодишното издание е Ивайло Боев в една от най-престижните и трудни възрастови групи  - мъже над 21 г. Ивайло Боев реализира две победи и една загуба на финала срещу състезателя от Азербайджан. Това е първата Вицеевропейска титла за Ивайло, който е и вицесветовен шампион през 2019 г. Той е студент в Медицински университет – Плевен, пети курс - специалност "Медицина", и успешно съчетава своето обучение с подготовката си за участието в престижните форуми. Ивайло е един от най-надеждните състезатели в националния отбор при мъжете.

Бронзови медалисти в Европейското първенство от състезателите на плевенската школа са: Людмил Славков – 10- 11 годишни момчета, тежка категория -  дисциплина шобу ипон кумите. Той е за първа година ученик на Спортно училище –Плевен. Вторият бронзов медал е при 12-13 годишни юноши- лека категория. Негов носител е Ивайло Василев. В средната категория бронзов медал спечели Кристиян Костов. При 14-15 годишни юноши Йоан Тонов, ученик на Спортно училище – Плевен, спечели бронзово отличие в дисциплината шобуипон кумите, категория до 57 кг.

В отборните битки в дисциплината кумите, състезателите на карате клуб "Спартак 14" също реализираха много важни победи за отборите си, но един и от медалите е изцяло на "Спартак". Това е бронзовият медал в отборно кумите юноши 12-15 годишни в състав Петър Станчев, Станислав Станчев, Йоан Тонов и Йонан Михайлов.

Един златен, един сребърен и четири бронзови медала донесоха плевенските състезатели от отборните битки. Притежателите са Тихомир Тодоров – отбор кумите 16-20 г. юноши, Станислав Станчев и  Петър Станчев – отборно кумите микс 12-15 г., Християн Спиридонов – отборно кумите юноши 12-15 г. и  Максимилиан Рупчански – отборно кумите 16-20 г.микс.

На 12 април  - в първият състезателен ден, играха състезателите, определени за участие в европейската купа.

Три медала спечелиха децата - участници в европейската купа.

Шампион на Купата и златен медалист стана Мартин Ангелов, на осем години, в дисциплината санбон кумите след три убедителни победи. Той спечели и сребърен медал в дисциплината ката при 7-9 г. деца. Изключително успешно е представянето на Марти, за който това е първо международно състезание от такъв висок ранг. Другият медалист е Александър Начев, който е 13-годишен и спечели бронзов медал в дисциплината шобуипон кумите при юношите до 54 кг. За него това участие също бе първо във висок форум.

„Да, големи са успехите ни на това Европейско първенство, но не по-малко значими са и ползите от тези успехи. Много от спортистите се борят просто за известност. Нашата цел е по-голяма  - крайната ни цел е да изградим личности, които успяват да се справят успешно във всяка ситуация, колкото и трудна да е тя. Аз считам, че най-важното усилие, което полагат нашите спортисти е това да станат успешни хора. Животът не предлага лесни моменти и ние трябва да сме подготвени за това  - да се борим и да побеждаваме. Благодарни сме на родителите на нашите състезатели, които им дават възможност да спортуват, с които сме заедно в каузата“, каза старши треньора на плевенските състезатели по шотокан карате-до Милена Кирниколова.