Д-р Любомир Тодоров: МПО е естествена връзка за разрешаване на историческите недоразумения между РСМ и България

Новините

18-04-2024, 23:06

Снимка:

БГ НЕС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес се състоя премиерата на документалния филм на БГНЕС „МПО - 100 години борба за свободна и независима Македония“. По този повод един от съвременните лидери на МПО и бивш главен редактор на вестник „Македонска трибуна“, излизащ в САЩ, написа специално обръщение.

Цялото обръщение на д-р Любомир Тодоров:

„През миналия век са написани много статии и книги за Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ и Канада, които се опитват да обяснят възгледите, мисията и позицията на тази организация. В зависимост от страната, склонността или личния интерес на автора, тези писания варират от предпазливо положителни до значително отрицателни, и обикновено се фокусират върху избран набор от принципи на MПO, които не могат да осигурят цялостен поглед върху мисията на MПO.

Днес се представя различен разказ за MПO – документален филм, съдържащ лични истории от първа ръка на членове на MПO, записани по време на 102-та годишна конвенция на MПO през 2023 г. в Кълъмбъс, Охайо.

Всяка организация с продължаващо съществуване повече от един век предизвиква уважение и любопитство. За да разберем причините за постоянството на MПO повече от 100 години, по време на един от най-бурните периоди в световната история, нека очертаем оригиналните идеи, мисията и кратката история на MПO, които не винаги са били широко известни или точно представени .

МПО е основана през 1922 г. като Македонска политическа организация в САЩ и Канада. През 1956 г. думата „политическа“ е заменена с „патриотична“, за да се избегнат всякакви недоразумения в съответствие със закона на САЩ, ограничаващ политическия ангажимент на организации с нестопанска цел.

MПO не е просто поредната емигрантска организация в САЩ, с цел да запази културата и традицията на икономическите емигранти. МПО е създадена като неразделна част и е продукт на македонското освободително движение, което се възражда след Първата световна война с две ясно дефинирани цели – създаване на независима македонска държава като решение на македонския въпрос и запазване и популяризиране на истината за Македония и нейните хора.

През 1922 г. във Форт Уейн, Индиана, група бивши илинденци основават политическа организация на имигранти от Македония в САЩ и Канада, която ще се бори легално за свободата на Македония. Въпреки че повечето от членовете на MПO са били с български произход, те са имали за цел да създадат независима държава в родината си, Македония, където всички етнически групи и религии, не само тяхната, ще бъдат свободни да процъфтяват. Това приобщаване, доста необичайно за Балканите по това време, където мнозинството рядко проявяваше милост към малцинството, се превърна във визия, мотивация и движеща сила на MПO за повече от 100 години.

Политическата посока на МПО е очертана от Йордан Чкатров, който по искане на Тодор Александров посещава САЩ през 1924 г. и инициира създаването на централата на МПО в Индианаполис, а през 1927 г. основава вестника на МПО „Македонска трибуна“ и информационното бюро на MПO в Ню Йорк.

През следващите 70 години МПО отстоява твърдо своите основополагащи принципи и продължава борбата за независимост и справедливост за Македония и нейния народ. През 20-те години на ХХ век МПО надига глас срещу бруталното денационализиране на македонските българи в Гърция и Сърбия. МПО продължава борбата след 1934 г., когато ВМРО и македонските организации са забранени в България. МПО не спря борбата си дори след Втората световна война, когато комунистите в Югославия и България взеха властта и наложиха нова доктрина на юго-македонизма. MПO остана единствената македонска организация в света, която поддържаше борбата за македонската свобода и справедливост, докато рухването на комунизма в Източна Европа не донесе искрица надежда за създаване на една независима македонска държава.

През 1991 г. Вардарска Македония става независима държава и излиза от Югославия. През следващите няколко години МПО агресивно натиска и значително допринася за признаването на Република Македония от правителството на САЩ и цялата световна общност, а България става първата държава в света, която я признава.

Това, което прави MПO уникална и различна от всички други организации по света, може да се види в името й, внимателно подбрано от техните основатели, което говори за характера и мисията на организацията - MПO е македонска организация с политическа и патриотична мисия, разположена в Северна Америка.

Уникалността на MПO е, че не е просто поредната етническа организация с мисия да обедини хора от една етническа група. Мисията на МПО не е да обедини всички българи или всички македонци днес. По света има много такива етнически организации. Но има само една МПО - македонска политическа организация, основана от македонски българи с мисия да обедини всички имигранти от Македония, независимо от техния етнически произход или религия, които подкрепят свободната и независима македонска гражданска държава за всички нейни граждани и съхраняване на историческата истина за народите й.

Изключителна ценност на MПO е, че е американска организация, която представлява, изразява и документира възгледите на единствените хора от Македония, които се радват на свобода и демокрация през целия ХХ век. MПO винаги е била организация с безспорна почтеност, поддържана изключително от средствата и даренията на собствените си хора. Докато ВМРО беше забранено през по-голямата част от ХХ-ти век в Югославия, Гърция и комунистическа България, МПО продължи да изразява и разпространява своите възгледи и вярвания по целия свят.

Лидерите на MПO вярваха, че създаването на независима македонска държава ще реши Македонския въпрос, тъй като те не отчетоха опустошителното въздействие на 70-те години образователна дезинформация и индоктриниране на хората в Македония. Но Македония през 1991 г. беше доста различна от тази през 1921 г. Дори днес, повече от 30 години след изваждането на Македония от Югославия, много е трудно Югославия да бъде извадена от Македония.

Мисията на МПО винаги е имала два основни компонента – застъпничество за свободна и независима македонска държава и съхраняване и популяризиране на истината за македоно-българското наследство на нейния народ. Тези ценности са неделими от МПО, защото исторически македонската независимост произлиза от македонските българи и споменаването на едното без другото не е точно или пълно представяне на мисията на МПО.

Повечето членове на MПO днес се смятат за македонски американци или македонски канадци. Те силно се идентифицират с географската област Македония и нейната история като място на своя произход. В същото време те осъзнават и много се гордеят с българския си произход.

Поради тази хармония между миналото и настоящето, MПO може да служи днес като естествен мост за разрешаване на исторически недоразумения и утвърждаване на добрите отношения между Северна Македония и България. Да се надяваме, че историческата несправедливост, извършена спрямо македонските българи в Северна Македония, скоро ще бъде поправена и ще им бъдат предложени същите права като на останалите граждани, което ще позволи приемането на страната в Европейския съюз.

Нека изразим днес искрената си благодарност на САЩ и Канада, страните, които посрещнаха и дадоха възможност на членовете на МПО свободно да поддържат своята борба за свободата на Македония и да популяризират историческата истина за нейния народ повече от един век.

Благодаря на екипа на БГНЕС, че присъства на MПO Convention 2023 и направи този исторически документален филм. Отне над един век за да се реализира тази инициатива, и благодарение на визията и подкрепата на собственика на агенция БГНЕС г-н Любчо Нешков, която ще бъде оценена от бъдещите поколения.

Днес си спомняме забележителната и монументална работа, която поколения членове на МПО са извършили, за да поддържат жива борбата за македонската свобода и истината за нейния народ през последния век. Особено трябва да се отбележи колосалният принос към МПО на Йордан Чкатров, който установи пряката връзка с лидерите на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов и въведе в МПО най-изявените бъдещи лидери – Асен Аврамов, Борис Зографов, Любен Димитров, Петър Ацев, и други които ръководеха МПО повече от 60 години.

През 1946 г. животът на Чкатров завършва трагично в затвора Идризово край Скопие, където прекарва последните си дни, заедно с хиляди други македонски българи, затворени в Югославия, като д-р Васил Иванов, д-р Никола Андонов, д-р Константин Робев, Любен Топчев, Методи Калкашлиев, Ангел Димов, Ангел Мишев, Темелко Нешков, Димитър Войницалиев, Васил Настев, Ангел Митрев, Лазар Крайничанец и много други, някои от които оцеляха и по-късно емигрираха и станаха част от МПО.

През филма и разказите на членовете на MПO, живеещи в Северна Америка, може да си представим как хората в Северна Македония биха могли да се развиват и мислят днес, ако не бяха изложени на десетилетия различни потисничества и системно антибългарско индоктриниране.

Нека завърша с думите на още двама видни македонски българи от Прилеп – Димче Палисламов и Темелко Нешков. Въпреки че основателите на MПO отдавна са изчезнали - гласовете им чуваме - чрез думите на техните потомци, потвърждавайки, че докато не бъде постигната свобода - раздяла няма!

Благодаря за вниманието“