Какво време ни очаква през празничните дни?

Животът

04-05-2024, 07:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В събота ще остане облачно, а за денонощието ще се акумулират по-значителни количество валеж около Централна Стара планина и планините на Южна България

В навечерието на най-светлите дни над Балканите преминава пореден циклон от Средиземноморието с валежи и гръмотевични бури. В събота ще остане облачно, а за денонощието ще се акумулират по-значителни количество валеж около Централна Стара планина и планините на Южна България, съобщава Нова тв.

Снежната граница ще се задържи високо на около 1900-2000 метра – само в най-високия планински пояс. Ще има условия за по-интензивна гръмотевична активност с потенциал за градушки в Дунавската равнина и в областите на Източна България. Ще е ветровито с дневни температури между 15 и 20 градуса.
 
Навръх Великден ще е слънчево до обяд с пролетни мъгли призори. Следобед ще има временни увеличения на облачността, но валежите ще са кратки, оскъдни и най-вече в планините. Температурите – между 17 и 22 градуса – най-топло в Северозапада и Пловдивско-Пазарджишкото поле.

На Гергьовден ще е още по-топло – термометрите следобед ще показват до 25-26 градуса в Дунавската равнина. Кратки следобедни превалявания се очакват в планините на Западна и Централна България.

След празниците, от вторник нататък, обстановката отново ще се усложни. През деня в Западна България ще има локални интензивни валежи с гръмотевици и потенциален риск от градушки. В сряда и четвъртък процесите ще са по-интензивни и на повече места.

В температурно отношение ще е по-топло докъм средата на следващата седмица с дневни температури до 25-26 градуса, след което предстои захлаждане.