Цените на горивата: Бензинът поскъпва, дизелът поевтинява

Парите

08-05-2024, 09:16

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Двупосочно движение в цените на горивата през последните седмици

Двупосочно движение в цените на горивата през последните седмици. Цената на масовия бензин А95 бележи ръст, докато дизелът поевтинява от края на април насам, предаде БНТ.

Какви са тенденциите и дали конфликтът в Близкия изток може да повиши цените на горивата точно в разгара на летния сезон?

Средната цена за литър бензин в момента е 2,72 лв. За последния месец е поскъпнал буквално незначително. А дизелът поевтинява с 3 стотинки.

"Това се дължи на случващото се на борсите за готови продукти. Започна летният сезон в Щатите. Това създаде известно по-сериозно търсене на бензин. Пазарът тества дали има достатъчно количество на бензин в световен мащаб - има нужните количества", каза Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

"Няма да има сериозно повишаване на цените на горивата през лятото, а и има президентски избори в САЩ, обикновено действащият президент не обича високите цени на горивата - те ще останат на тези нива в момента. Но всяко геополитическо събитие може да окаже влияние на пазара. Ако стане нещо извънредно, нещо по-голямо, ако се разшири конфликтът, за което няма изгледи, в Израел и Палестина, има възможност да тръгнат нагоре", коментира Светослав Бенчев.

Все пак геополитическото напрежение към момента не е толкова голямо, за да се очаква недостиг на суровина или проблем с доставките, допълва Бенчев.