Д-р Валентин Христов: Проблемът на Плевен от години е канализационната система

Мисия

09-05-2024, 08:32

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Тя е стара, амортизирана, нефункционираща - предстои да решим този проблем", коментира кметът на Плевен

"В града беше като река. По данни на метеорологичната служба са паднали 38 литра на квадратен метър за 40 минути. Най-тежка беше ситуацията в центъра на града, тъй като той се пада в ниската част и всичката вода от кварталите се оттича и нивото на водата беше най-високо там.”, разказа пред bTV кметът на града Валентин Христов.

"Не можем да предотвратим бедствията, ние ги предвиждаме. но проблемът на Плевен от години е канализационната система, която е стара амортизирана, нефункционираща и това е една от причините шахтите да не могат да поемат това голямо количество вода. Въпреки че преди месец и половина мина комисия, която инспектира тези шахти, че са проходими. Видя се обаче, че те не могат да поемат такова количество вода. Предстои да решим този проблем.", коментира кметът. "Проблемът е, че в момента нямаме достатъчно средства за подмяната.", добави той.

Вследствие на дъждовете и градушките е имало и пожар, предизвикан от мълния. Някои части на града са останали без ток, но за кратко.

След проливните дъждове тази сутрин в Плевен започна почистване. По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Днес ще бъде  въведена реорганизация на движението им.

Бедствие в Плевен: Проливен дъжд, гръмотевици и градушка (СНИМКИ)

38 литра дъжд на квадратен метър са се изсипали над Плевен